Za razliko od preteklih ameriških veleposlanikov v Rusiji, ki so bili večinoma karierni diplomati, je 48-letni McFaul profesor z Univerze Stanford in strokovnjak za Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velja za glavnega arhitekta ponovnega zagona ameriških odnosov z Rusijo v administraciji Baracka Obama, a v Moskvi glede na odzive medijev in poslancev dume v prvi vrsti v njem očitno vidijo človeka, ki naj bi nameraval zanetiti revolucijo. Tudi zaradi njegove knjige z naslovom Ruska nedokončana revolucija, ki jo je objavil pred leti.

Poleg tega pa se je McFaul že kmalu po prihodu v Rusijo sešel s predstavniki opozicijskega gibanja, uperjenega proti premieru in predsedniškemu kandidatu Vladimirju Putinu, kar je dvignilo nemalo prahu. McFaul je bil tako med drugim označen za "strokovnjaka za oranžne revolucije", to je demokratične vstaje, zaradi katerih so padli režimi v treh državah na območju nekdanje Sovjetske zveze.

McFaul, ki bi lahko stari gardi ruskih voditeljev šel v nos tudi zaradi navdušenja nad spletnimi socialnimi omrežji, je očitke na svoj račun danes zavrnil. V pogovoru za dnevnik Komersant je tako poudaril, da je "znanstvenik, politolog in sociolog, ne pa poklicni revolucionar".

"Človek je lahko strokovnjak za raka, a to ne pomeni, da je za širjenje tumorjev," je še dejal. Smisel obnovitve odnosov med ZDA in Rusijo pa ni priprava revolucije, je poudaril.