Pred tem je drugi mož Arabske lige Ahmed Ben Heli sporočil, da bodo opazovalci nadaljevali svoje delo v Siriji, če bo Damask v to privolil, čeprav so se zalivske države odločile, da bodo umaknile svoje opazovalce. 55 opazovalcev iz zalivskih držav bi po njegovih besedah lahko nadomestili opazovalci iz drugih arabskih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirski zunanji minister je sicer danes zavrnil poziv Arabske lige, naj sirski predsednik Bašar al Asad odstopi in omogoči oblikovanje vlade narodne enotnosti, češ da gre za očitno vmešavanje v sirske notranje zadeve.

Potem ko je Arabska liga v nedeljo sprejela novo pobudo glede Sirije, je danes zahtevala srečanje z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Moonom v New Yorku, na katerem bi govorili o načrtu za rešitev sirske krize, k pomoči pa želijo pozvati tudi Varnostni svet organizacije.

Zunanji ministri Arabske lige so se v nedeljo na srečanju v Kairu sicer odločili podaljšati mandat opazovalcem v Siriji za mesec dni. Liga jih je tja napotila 26. decembra lani, da bi ugotovili, ali režim spoštuje zaveze o ustavitvi nasilja, umiku vojske iz mest, izpustitvi zapornikov in začetku pogajanj z opozicijo. A, kot zatrjuje sirska opozicija, se to ne dogaja.