Podatek, da je ob zaslužku 21,7 milijona dolarjev plačal le manj kot tri milijone dolarjev davka, mu sicer ne bo povečal priljubljenosti pri volivcih, ki plačujejo davek po višji stopnji od 14-odstotne, vendar pa bi ga nadaljevanje skrivalnic stalo dražje. Romney je skupaj s soprogo Ann lani v dobrodelne namene nakazal enako vsoto kot za davke, od tega 1,5 milijona dolarjev njuni mormonski cerkvi. V letih 2009 in 2010 je Romney zaslužil skupaj več kot 42 milijonov dolarjev in plačal skupaj 6,2 milijona dolarjev davka, kar deset odstotkov dohodka pa je namenil svoji mormonski cerkvi. Romney plačuje nižjo davčno stopnjo, kot bi jo moral glede na dohodek, ker ga je pridobil od investicij, kar je obdavčeno po nižji stopnji kot plače.

Romneyjevi nasprotniki v tekmi za republikanskega predsedniškega kandidata so zavračanje objave davčnih podatkov, ki sicer ni obvezno, dobro izkoristili. Predvsem nekdanji predsednik zveznega predstavniškega doma iz Georgie Newt Gingrich, ki je v Južni Karolini zmagal pred Romneyjem, nekdanjim senatorjem iz Pensilvanije Rickom Santorumom in teksaškim kongresnikom Ronom Paulom. Gingrich je v enem od številnih televizijskih soočenj Romneyja opozoril naj raje takoj objavi informacije in ne čaka do aprila, kot je napovedal. Saj naj bi bilo bolje prej vedeti, ali je v davčnih napovedih kaj, kar lahko kasneje, če bo Romney res izvoljen za kandidata, s pridom izkoristijo demokrati.

Daleč najbogatejši kandidat

Romney pa je računal, da bo po zmagi na strankarskih zborovanjih v Iowi in strankarskih volitvah v New Hampshireu osvojil tudi Južno Karolino in potem gladko še Florido, kar bi bilo dovolj za udobno pot naprej do končne zmage. Davčne podatke je želel objaviti šele takrat. Pričakovane kritike demokratov bi potem lahko odločno zavrnil in opredelil kot zavist ter podžiganje razredne vojne. To pa proti republikancem ne gre. Romney je sicer že prej objavil podatke o svojem premoženju, kar je bil dolžan storiti. Njegovo premoženje je ocenjeno na med 190 do 250 milijonov dolarjev, zaradi česar je daleč najbogatejši kandidat. Gingrichevo premoženje je ocenjeno na 6,5 milijona dolarjev, od česar je polovico zaslužil samo leta 2010.

Z objavo davčnih podatkov za dve leti sicer za Romneyja težav ne bo konec. Na zadnjem soočenju v Tampi na Floridi je v ponedeljek dejal, da bodo podatki za dve leti dovolj, s tem pa je lačnemu psu vrgel le dva kosa mesa, medtem ko jih ima za hrbtom več. Po prečesavanju objavljenega se bodo namreč začela vprašanja medijev in političnih nasprotnikov o tem, kaj skriva v napovedih iz prejšnjih let. Na primer v času, ko je vodil investicijsko podjetje Bain Capital, ki je reševalo ali potapljalo podjetja v težavah, kar so njegovi republikanski nasprotniki označili za "mrhovinarski kapitalizem".