Nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Gingrich bo imel priložnost za popravni izpit že v četrtek na novem soočenju televizije CNN v Jacksonvilleu, nato pa bodo v torek prihodnji teden strankarske volitve v državi, ki bo tudi letos ena od odločilnih ne samo za republikansko tekmo, ampak tudi za splošne volitve 6. novembra, ko se bo republikanski izbranec pomeril z demokratom Barackom Obamo.

Eden od razlogov za padec podpore Romneyju je bilo njegovo zavračanje objave davčnih napovedi. Danes je sicer objavil podatke za lani in predlani - leta 2010 je imel 21,7 milijona dolarjev prihodkov, lani pa 20,9 milijona - a se zgodba s tem verjetno ne bo končala. Romney namreč zavrača možnost objave davčnih napovedi za več let.

Kljub temu je bilo torkovo soočenje v znamenju Romneyjeve ofenzive. Gingricha je obtožil, da je po le štirih letih predsedovanja kongresu odstopil "osramočen", ter dodal, da je delal kot lobist za zvezno hipotekarno banko Freddie Mac in od nje dobil 1,6 milijona dolarjev in to v času, ko je bila banka vpletena v nečednosti, ki so privedle do zadnje nepremičninske krize, ki je Florido posebej hudo prizadela.

Gingrich je odvrnil, da je le svetoval, svoje delovanje pa je opisal kot državljanski aktivizem, kar po njegovem mnenju ni isto kot lobiranje.

Romney mu je odvrnil, da če nekdo dobi plačilo za to, da v kongresu nekdanje kolege poziva, naj podprejo ali zavrnejo določen zakon, to jasno spada pod definicijo lobiranja.

Ostala kandidata, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum in teksaški kongresnik Ron Paul, sta bila v senci.

Paul je tokrat požel enega redkih aplavzov s svojim stališčem, da bi morale ZDA korenito spremeniti zunanjo politiko in med drugim prenehati groziti Iranu s sankcijami, ki jih je označil za dejanje vojne. Prav tako bi se morali odpreti do Kube in prekiniti blokado.

Santorum se je postavil na nasprotno stališče in skorajda z navdušenjem navijal za vojno proti Iranu, za kar sta se, če se bo izkazalo za potrebno, zavzela tudi Romney in Gingrich. Paul je vse tri obtožil, da razmišljajo kot v v času hladne vojne.

V anketah na Floridi zdaj po zmagi v Južni Karolini spet vodi Gingrich, vendar je jasno, da se republikanska tekma najverjetneje še ne bo končala za nobenega od štirih kandidatov.

Tokrat se je sicer prvič v novejši zgodovini republikanskih strankarskih volitev zgodilo, da so tri uvodne države osvojili trije različni kandidati. V Iowi je zmagal Santorum, New Hampshire je osvojil Romney, Južno Karolino pa Gingrich.

Ameriški mediji sicer omenjajo, da se je to nazadnje zgodilo leta 1980, vendar sta bila tedaj zmagovalca le dva - George Bush starejši v Iowi, in Ronald Reagan v New Hampshiru in Južni Karolini.