Dvodnevni pogovori na posestvu Greentree na newyorškem Long Islandu pa verjetno spet ne bodo obrodili sadov. Hristofias je namreč tik pred njihovim začetkom izjavil, da bi bil za občuten napredek potreben čudež, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obžalujem, da pogoji, ki jih je za zbližanje stališč glede ključnih problemov ciprskega vprašanja postavil generalni sekretar ZN, niso bili izpolnjeni," je dejal. Kot je pojasnil, ni bilo napredka pri vprašanjih, ki zadevajo delitev oblasti, premoženje, ozemeljsko ureditev ali državljanstvo. Kljub temu se namerava Hristofias z Eroglujem pogajati v dobri veri in, kot je sam dejal, upa na čudež.

Tudi Ban pričakuje konkreten napredek, je že v petek dejal njegov tiskovni predstavnik Martin Nesirki, podporo pogajanjem pa so v soboto izrazile tudi ZDA. Washington je ciprskega predsednika in predsednika mednarodno nepriznane Turške republike Severni Ciper pozval, naj izkoristita priložnost, ki jo predstavlja tokratno srečanje.

Sprti strani sta pogovore, katerih cilj je federalna ureditev otoka, obnovili septembra 2008, od takrat pa se je vedno znova zataknilo pri vprašanju pravice do zemlje ali nepremičnin, ki so jih med delitvijo izgubili ciprski Grki na eni in ciprski Turki na drugi strani, pretoku blaga med ločenima deloma otoka, ozemeljski ureditvi in varnostnih zagotovilih.

Generalni sekretar ZN je decembra lani opozoril, da "čas pritiska", saj bo Ciper julija prevzel polletno predsedovanje EU.

Ciper je razdeljen od leta 1974. Takrat so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka, kjer so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper, ki pa jo priznava samo Turčija.

Zadnji poskus za sklenitev dogovora o ponovni združitvi otoka je propadel leta 2004. Ciprski Turki so takrat načrt za združitev otoka, ki ga je pripravil nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan, na referendumu podprli, medtem ko so ga ciprski Grki zavrnili. Posledično je v Evropsko unijo vstopil le grški, mednarodno priznani del otoka.