"Četudi so EU in njene države članice razglasile pomen človekovih pravic in prodemokratičnih gibanj arabske pomladi, pa še naprej niso pripravljene, da bi človekovim pravicam dale prioriteto doma," piše HRW v letnem poročilu.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je HRW posebej posvetila odzivu EU na val priseljevanja zaradi upora v arabskem svetu. Pri tem je med drugim izpostavila politiko EU do priseljevanje iz severne Afrike, spore glede reševanja ladij s priseljenci in nenaklonjenost, ko je šlo za vprašanje nastanitve priseljencev iz Libije.

Pozornost je pritegnila tudi Rusija. Po oceni HRW je odločitev premiera Vladimirja Putina, da se bo vnovič potegoval za predsednika Rusije, "vrgla senco" na zelo potrebno politično reformo. Organizacija je kritično ocenila tudi nadlegovanje zagovornikov človekovih pravic v Rusiji, pa tudi sovražen odnos do civilno-družbenih organizacij.

Kritičen je HRW tudi do odnosa mednarodne skupnosti do Afganistana. Želja mednarodnih sil po umiku iz Afganistana je povsem zasenčila skrb glede človekovih pravic, opozarja. "Ob bližajočem se datumu umika večine mednarodnih enot leta 2014 ... se poraja vprašanje, kakšen Afganistan bodo enote zapustile za seboj," so zapisali v organizaciji.

Lokalna afganistanska policija, ki ima sicer podporo ZDA, je bila vpletena v uboje, ugrabitve, nezakonite racije in pretepanja. Večina teh dejanj ostaja nekaznovanih. HRW med drugim ugotavlja, da afganistanska družba ostaja sovražna do avtonomnosti žensk in možnosti, da bi se zaščitile pred prisilnimi porokami.

HRW nadalje meni, da bi morala mednarodna skupnost preseči strah do političnega islama na Bližnjem vzhodu in sprejeti odločitve večine. Neupoštevanje naraščajoče priljubljenosti islamskih strank v regiji bi predstavljalo kršitev demokratičnih načel, opozarja.

Kar zadeva Irak, pa organizacija ocenjuje, da se ta vrača v avtoritarizem in je na poti, da postane policijska država, kljub zagotovilom ZDA, da so pomagale vzpostaviti demokracijo v tej državi.

Kritično oceno je dobila tudi Severna Koreja. Tamkajšnje oblasti po mnenju HRW uporabljajo strah - predvsem z grožnjami prisilnega dela in javnih usmrtitev - da bi preprečile upor. Poslužujejo pa se tudi strogih omejitev svobode informacij, združevanja, zborovanja in potovanja.