To je razkrila ta teden predstavljena parlamentarna preiskava, ki je pokazala tudi, da se je organizirani kriminal zajedel v celotno prehrambno verigo.

Kriminalne združbe tako pogosto diktirajo raven cen izdelkov, tako prihodkov kmetov kot cen, ki jih plačajo končni potrošniki, nadzorujejo nakupe kmetijskih zemljišč in transport izdelkov do trgovin. Pri tem so na eni strani oškodovani kmetje, ki jim nižajo cene surovin, na drugi strani pa potrošniki, ki za hrano plačujejo več, kot bi lahko.

Pogosto kriminalne združbe tudi ponarejajo embalažo in znamke prehrambnih izdelkov ter jih pod pretvezo, da gre za vrhunske italijanske izdelke, ki pa dejansko nimajo nič opraviti z Italijo, prodajajo na trgu. Vrednost tega posla po svetu, kot poročajo italijanski mediji, letno dosega 60 milijard evrov.

Po podatkih največjega italijanskega združenja kmetijskih proizvajalcev Coldiretti, ki je prispevalo podatke za parlamentarno preiskavo, ponaredki zajemajo vse od sirov do salam, olivnega olja in testenin.

Pri tem so v vrhunske italijanske izdelke prepakirani tudi tuji izdelki. V letu 2009 je bilo po podatkih združenja v Italijo uvoženih za devet milijard evrov prehrambnih izdelkov, ki so jih nato kriminalne združbe prepakirale in preprodale naprej kot italijanske izdelke.