Gre za izide predčasnega glasovanja, na katerem je glasove oddalo 1,3 milijona upravičencev, torej približno četrtina volilnega telesa. Drugi je nekdanji sredinski zunanji minister Paavo Vayrynen s 17,6 odstotka glasov.

Če bo pri tem ostalo, se bosta v drugem krogu, ki bo 5. februarja, za zmago pomerila Vayrynen in Niinistö. Na tretje mesto naj bi se uvrstil kandidat Zelenih Pekka Haavisto s 14,8 odstotka glasov.

63-letni Niinistö je kot nekdanji finančni minister, znan po svoji strogi fiskalni politiki, Finsko popeljal v območje z evrom in se je vroči razpravi o prihodnji vlogi Finske v območju z evrom uprl. Skozi vso predvolilno kampanjo je vztrajal pri stališču, da finsko izvozno usmerjeno gospodarstvo nujno potrebuje delujoče evrsko območje ter da odstop od skupne valute ni ena od možnosti.

Drugačnega mnenja je 65-letni Vaeyrynen, ki je že v začetku 90. let 20. stoletja vodil glasno, a neuspešno kampanjo proti članstvu Finske v EU. Vaeyrynen ostaja evroskeptik in je za ponovno uvedbo finske marke. Pohvali se lahko z dolgoletnimi izkušnjami ministra, med drugim zunanjega, poslanca in evropskega poslanca, saj je bil v parlament prvič izvoljen že pred več kot 40 leti.