Kot je za Hrvaško televizijo povedal predsednik hrvaške volilne komisije Branko Hrvatin, je bilo okoli 32,3 odstotka glasov proti članstvu.

Udeležba je bila okoli 40-odstotna. Do 16. ure se je referenduma udeležilo 33,8 odstotka volivcev, kar je bilo za približno 13 odstotnih točk manj kot na decembrskih parlamentarnih volitvah.

Hrvaški premier Zoran Milanović je po zaprtju volišč ocenil, da je bila udeležba na referenduma nižja od pričakovane, ker so "ljudje utrujeni". "Boljše bi bilo, če bi bila udeležba višja. To ni ravno sijajno, verjetno tudi zaradi stanja v državi. Pričakoval sem višjo udeležbo," je dejal Milanović.

Predstavniki Gibanja za Hrvaško - ne v EU so v prvih izjavah izražali razočaranje nad prvimi izidi referenduma ter menili, da bo treba referendum ponoviti, če bo udeležba nižja od 50 odstotkov.

Volilna komisija je za 22. uro napovedala novinarsko konferenco v saboru. Do takrat naj bi imeli referendumske izide s približno 98 odstotkov volišč. V saboru bo na referendumske izide čakal tudi hrvaški državni vrh, ob katerem bo približno 500 javnih oseb, ki so na različne načine sodelovale v pridružitvenem procesu Hrvaške z EU.

Referendum potekal brez incidentov

Med referendumom v nasprotju s parlamentarnimi ali predsedniškimi volitvami ni veljal volilni molk, v krogu 50 metrov od volišč pa je bila prepovedana referendumska propaganda. Nevladna organizacija Državljani organizirano spremljajo volitve (Gong) je sporočila, da je referendum potekal v demokratičnem vzdušju in brez incidentov. Zabeležili so le manjše nepravilnosti, kot je udeležba brez identifikacijskih dokumentov.

(Foto: Reuters)

Volilna komisija je za 22. uro napovedala novinarsko konferenco v saboru. Do takrat naj bi imeli referendumske izide s približno 98 odstotkov volišč. V saboru bo na referendumske izide čakal tudi hrvaški državni vrh, ob katerem bo približno 500 javnih oseb, ki so na različne načine sodelovale v pridružitvenem procesu Hrvaške z EU.

Hrvaški premier Zoran Milanović je bil prepričan, da bodo državljani danes podprli članstvo. "V nekem trenutku je treba odločiti, saj smo deset let razmišljali in analizirali. Nikoli v naši zgodovini nismo tako dolgo pripravljali kakšne odločitve," je dejal Milanović, ki je bil s soprogo na volišču v Zagrebu okrog 9. ure.

V preteklih dneh so na Hrvaškem potekali protesti proti vstopu države v EU (Foto: AP).

"Vesel sem, da bo celotna Evropa postala moj dom," je izjavil predsednik države Ivo Josipović, ki je poudaril, da je danes velik dan za Hrvaško. Predsednik sabora Boris Šprem je ob glasovanju izrazil prepričanje, da se bo referenduma udeležilo več kot 60 odstotkov državljanov ter da bosta dve tretjini obkrožili "za".

Hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve Vesna Pusić je s svojim glasom, kakor je bilo tudi za pričakovati, podprla vstop Hrvaške v EU. Za hrvaški index.hr je dejala, da je danes za Hrvaško eden najpomembnejših dni v zadnjih 20 letih, izrazila pa je še prepričanje, da bodo državljani na referendumu podprli vstop naše južne sosede v Evropsko unijo. "Razpoloženje je v povprečju proevropsko, kar bi se moralo pokazati tudi na referendumu,“ je dejala Pusićeva, ki upa na visoko volilno udeležbo.

Vesna Pusić. (Foto: AP)

Hrvaški mediji so zabeležili, da se je referenduma v popoldanskih urah v Zagrebu udeležil tudi bivši premier Ivo Sanader, ki je obtožen več primerov korupcije. Sanader je med svojim vodenjem vlade omogočil začetek pogajanj z EU in je bil pred nepričakovanim odstopom s položaja 1. julija 2009 dobrodošel gost v Bruslju.

Za uspeh referenduma je bila potrebna večina glasov tistih, ki so se ga udeležili. Zadnje raziskave javnega mnenja so kazale, da bo članstvo države v EU podprlo okoli 60 odstotkov državljanov.