Pred dvema tednoma so po medijih zaokrožile novice, da so na krilih A380, ki ima 525 sedežev, odkrili drobne razpoke. Airbusova letala so na komercialne lete uvedli pred štirimi leti. Avstralska zveza letalskih inženirjev je zahtevala prizemljitev vseh Airbusov A380, zaradi varnostnih razlogov.

"Airbus potrjuje, da so bile na krilih letal A380 odkrite razpoke, ki pa ne vplivajo na varnost," so sporočili v sporočilu za javnost. "Airbus poudarja, da razpoke ne vplivajo na varnost letala med letenjem."

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je letalske družbe pozvala, naj pregledajo 20 letal A380 evropskega proizvajalca Airbus zaradi novih odkritij razpok na kovinskih opornikih v krilih omenjenih letal. Agencija zahteva "natančen vizualni pregled", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

EASA je danes odredila pregled 20 letal A380. "Stanje bi brez popravila lahko vplivalo na strukturno celovitost krila," razlog za preglede navajajo v agenciji.

EASA je pojasnila, da morajo na tistih letalih, ki so najbolj obremenjena, preglede opraviti v štirih dneh oz. v ciklu prihodnjih 14 poletov. Za pregled ostalih letal je odrejen šesttedenski rok oz. obdobje 84 poletov.

V prvi krog pregledov bodo tako vključena letala, ki so opravila vsaj 1800 vzletov in pristankov. V daljšem roku pa bodo letalske družbe morale pregledati letala, ki so opravila več kot 1300 vzletov in pristankov.

Tiskovni predstavnik Airbusa Stefan Schaffrath je sicer zagotovil, da je v vmesnem času zagotovljeno varno delovanje letal. "Kar se tiče prihodnje proizvodnje letal načrtujemo spremembe," je še pojasnil.

Razpoke na krilih letal A380 so bile javnosti prvič razkrite 5. januarja. Centimeter dolgo razpoko, ki je komaj vidna s prostim očesom, so prvič našli na letalu družbe Qantas, ki je utrpelo eksplozijo motorja po vzletu s singapurskega letališča in so ga popravljali.

Nato so razpoke odkrili še na nekaterih letalih, pri čemer so po pojasnilih EASA našli nov tip razpoke, ki je bolj nevaren od prejšnjih. Takšne razpoke naj bi odkrili na dveh letalih A380, s katerimi leti prevoznik Singapore Airlines.

Trenutno s 68 letali A380, največjimi potniškimi letali na svetu, polete opravlja sedem letalskih družb. Največ jih ima družba Emirates iz Dubaja, ki leti z 20 omenjenimi letali. Kataloška vrednost enega letala je 390 milijonov dolarjev.

Airbusova letala A380 uporabljajo letalske družbe Singapore Airlines, Emirates, Qantas Airways, Air France, Lufthansa, Korean Air in China Southern.