Ena od eksplozij se je zgodila v bližini vladnih uradov in sedeža policije, druga pa je eksplodirala v bližini turističnega urada, piše CNN.

Kot poroča tiskovna agencija Associated Press (AP), je bivša članica teroristične organizacije IRA Martina Anderson, ki zdaj Londonderry predstavlja v irski nacionalistični stranki Sinn Fein, povedala, da je podstavljena bomba pri glavnem mestnem turističnem uradu eksplodirala ravno v trenutku, ko je potekala evakuacija 75 upokojencev iz 30 metrov oddaljenega doma za ostarele.

Na srečo nihče ni bil poškodovan, je pa Andersonova dodala, da morajo storilci razložiti, zakaj menijo, da bo njihovo dejanje doseglo karkoli drugega kot nemir v življenju nemočnih starejših oseb.

Londonderry je sicer drugo največje mesto na Severnem Irskem, v katerem večinoma živijo ljudje katoliške veroizpovedi. Tamkajšnji prebivalci za napad krivijo Iro, saj njene notranje frakcije vsake toliko časa napadejo lokalna podjetja in policijske postaje, največkrat pa z bombami domače izdelave.

Frakcije zavračajo odločitev "glavne" Ire iz leta 2005 o prekinitvi nasilja in razorožitvi, ter vztrajajo, da bi se morala Severna Irska nasilno odcepiti od Združenega kraljestva.

Včerajšnja napada sta se zgodila malo pred izrekom obsodbe v sojenju dvema disidentoma, ki sta obtožena uboja dveh britanskih vojakov marca 2009.