Kot je dejal Dodik, je treba na vprašanje oblikovanja vlade v BiH gledati skozi prizmo odločitve državnega tožilstva BiH, ki je pred dnevi ustavilo preiskavo proti upokojenemu generalu BiH Jovanu Divjaku in še 13 osebam, osumljenih vojnih zločinov v Sarajevu maja 1992.

Osumljeni so bili, da so ukazali ali izvršili napad na enote nekdanje JLA v Dobrovoljački ulici, ko so se te skušale umakniti iz Sarajeva. Tožilstvo BiH je pojasnilo, da se je za opustitev preiskave odločilo na podlagi izjav več kot 300 prič in številnih materialnih dokazov.

A odločitev tožilstva je po Dodikovem prepričanju privedla do situacije, v kateri bo "skoraj zagotovo" prišlo do zastoja pri oblikovanju sveta ministrov BiH.

"Takšen odnos do zločina nad Srbi je nedopusten. Gre za še en poskus tujcev, da minimizirajo postopke pravosodnih institucij preko sporočil v smislu 'v pravosodje se ne gre vmešavati'. Vedeti bi morali, da je to vendarle pravosodje, za katerega pravijo, da je naše. Zato je to naša in ne njihova stvar," je poudaril Dodik.

Kot je sicer še dodal, bo do zapletov pri oblikovanju sveta ministrov skoraj zagotovo prišlo tudi zaradi zastoja pri sprejemanju državnega proračuna in izpolnjevanju obveznosti do tujih upnikov ter zaradi nekaterih drugih vprašanj.