Freedom House stanje svobode po državah ocenjuje z od ena do sedem, pri čemer je ena najboljša ocena. Osnova je splošna deklaracija o človekovih pravicah iz leta 1948, upošteva pa se med drugim to, ali ima država svobodne volitve, večstrankarsko demokracijo, ali zagotavlja enake možnosti in ali spoštuje pravo. Od 195 držav jih je bilo lani 87 svobodnih, 60 deloma svobodnih in 48 nesvobodnih.

Tokratno poročilo "Svoboda po svetu 2012" ugotavlja, da se trend zadnjih let, ko so avtokracije na pohodu in demokracije v umiku, nadaljuje. Ocene so se od lanskega poročila poslabšale 26 državam, izboljšale pa 12. V regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike so napredovali Tunizija, Egipt in Libija, vendar pa je v tej regiji še več držav, kjer se je položaj zaradi nasilnega odziva oblasti na arabsko pomlad poslabšal. To so Bahrajn, Iran, Libanon, Jemen, Združeni arabski emirati in Savdska Arabija.

Predsednik Freedom House David Kramer je ob objavi poročila ugotovil, da se položaj na splošno še vedno ne izboljšuje, vendar pa je upanje na boljše čase poraslo ravno zaradi napredka v regiji, ki so jo številni opazovalci glede demokracije že odpisali. Freedom House arabsko pomlad označuje kot največji preskok naprej glede svobode po padcu Berlinskega zidu oziroma komunizma.

Vendar pa je imel ta napredek svojo ceno tudi v državah, kot je Kitajska, kjer so oblasti še bolj "histerično" zatirale kritike s serijo aretacij, cenzure in nadzora nad internetom. ZDA so ocenjene z najvišjo oceno, vendar pa poročilo opozarja na nove znake izolacionizma. Kongresniki so kritizirali predsednika Baracka Obamo, ker je pomagal upornikom v Libiji, Freedom House pa meni, da je Obama uvodoma preveč okleval pri podpori vstajam v Egiptu, Tuniziji in Libiji.

Svoboda je sicer v najslabšem stanju v Eritreji, Ekvatorialni Gvineji, Severni Koreji, Savdski Arabiji, Somaliji, Sudanu, Siriji, Turkmenistanu in Uzbekistanu. Sem je uvrščena tudi kitajska pokrajina Tibet. Nazadovanje glede položaja svobode je Freedom House opazil še v Azerbajdžanu in Kazahstanu, Turčija ostaja deloma svobodna, vendar skrb vzbujajo politične aretacije in pritiski na medije.

Za Freedom House je poleg tega posebej zaskrbljujoče nazadovanje v Ukrajini, Južnoafriški republiki in na Madžarskem. Slednja je zaradi ravnanja vlade premiera Viktorja Orbana najresnejši problem v Srednji Evropi. Nazadovala je tudi Albanija zaradi zatiranja demonstracij in korupcije, Slovaška pa je bila deležna pohvale zaradi novega zakona proti političnim pritiskom na medije.