Na strankarskih zborovanjih v Iowi 3. januarja je nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney zmagal z le osmimi glasovi prednosti od skupno 121.500 oddanih glasovnic. Tako je veljalo vse do danes, ko je predsednik republikancev v Iowi Matt Strawn sporočil, da so uradno potrjeni rezultati pokazali zmago nekdanjega senatorja iz Pensilvanije Ricka Santoruma za 34 glasov. Santorum je nemudoma razglasil zmago in sporočil, da je izid v zmagah sedaj ena proti ena med njim in Romneyjem, ki je slavil na strankarskih volitvah pretekli teden v New Hampshireu. Romney je Santorumu čestital za dober rezultat, vendar izid opredelil kot izenačen. Temu je načeloma pritrdil tudi Strawn, saj rezultat še vedno ni povsem dokončen, ker manjka nekaj glasovnic iz osmih od skupno 1774 volišč.

Za republikance v Iowi je bil torej izenačen, kar pa tehnično sploh ni pomembno, saj delegatske glasove za konvencijo glede na izid zborovanj delijo po proporcionalnem načelu. Iowa jih skupaj razdeli le 28 od skupno 2286 iz vseh držav ZDA. Romney in Santorum si ne glede na prvo ali drugo mesto delita po šest delegatov, ki pa bodo dejansko predani kandidatom šele kasneje v marcu in to najverjetneje v paketu le enemu najverjetnejšemu končnemu zmagovalcu. Romney pa se sedaj sooča s povsem drugimi težavami, in sicer dvigom podpore v anketah Južne Karoline nekdanjemu predsedniku predstavniškega doma iz Georgie Newtu Gingrichu. Volitve bodo v soboto, Romneyjeva velika prednost pa zaradi napadov na njegovo preteklost investicijskega kapitalista in zavračanje objave davčne napovedi počasi plahni. Gingrich je v eni od anket danes celo prevzel vodstvo, ki ga je sicer že imel do začetka januarja.

V skladu s pričakovanji je danes od kampanje odstopil guverner Teksasa Rick Perry, ki je izrazil svojo podporo Gingrichu. Gingrich, Perry in Santorum so se doslej borili za glasove krščanske desnice v Južni Karolini, Perryjev odstop pa pomaga Gingrichu, ki se z ostro negativno kampanjo maščuje Romneyju za podobne izkušnje pred zborovanji v Iowi. Vendar pa je tudi Gingrich danes prejel udarec. Televizija ABC je posnela pogovor z njegovo drugo in sedaj že bivšo ženo Marianne, ki je pred tem večkrat povedala, da lahko uniči kampanjo nekdanjega moža. Na televiziji ABC je potekala ostra razprava o tem, ali naj intervju objavijo pred soboto in s tem morda vplivajo na rezultat. Odločili so se, da bodo intervju objavili nocoj, pred tem pa so dali v javnost nekatere podrobnosti.

Marianne pravi, da Gingrich nima pravega moralnega značaja, da bi lahko bil predsednik ZDA, saj so njegova stališča o svetosti poroke in pomenu družinskih vrednot povsem v nasprotju s tem, kar je počel v 18 letih njunega zakona, do ločitve leta 1999. Gingrich naj bi od soproge želel "odprt zakon" in ji je predlagal, da ostaneta poročena, istočasno pa bo imel še naprej ljubico. To je bila takrat njegova pomočnica v kongresu Callista, ki je danes njegova tretja soproga. Calliste takšna ureditev menda ni motila, Marianne pa jo je ogorčeno zavrnila.

Povedala je tudi, da jo je Gingrich vsak večer klical po telefonu iz njunega stanovanja v Washingtonu in ji izražal ljubezen, medtem ko je bil v postelji s Callisto. Istočasno je v kongresu vodil ostro kampanjo proti predsedniku Billu Clintonu zaradi pomanjkanja morale. To je bilo v času postopka odstavitve Clintona zaradi razmerja s pripravnico Monico Lewinsky. Gingrich je med drugim svoji prvi ženi Jackie prinesel ločitvene papirje v bolnišnico, kjer se je zdravila za rakom, v času ločitvenega postopka pa je bil že skupaj z Marianne. Njegovi hčerki iz prvega zakona Kathy Lubbers in Jackie Cushman sta sporočili, da je očetu zelo žal za vse bolečine, ki jih je povzročil ljudem, ki jih je imel rad. Druge mačehe Marianne nista želeli kritizirati, Gingrich pa se na kritike nekdanje žene še ni odzval.