Kot je danes za STA dejal Šteiner, bo eno osrednjih vprašanj na vrhu v ZDA sodelovanje z Rusijo oziroma ruska pobuda za integrirano protiraketno obrambo ter odziv Nata nanjo.

Srečanja načelnikov generalštabov članic Nata se je v sredo udeležil tudi načelnik generalštaba ruske vojske, ki je med drugim predstavil prenovljene ruske dokumente o nacionalni oborožitvi v Evropi ter jedrski varnosti.

Načelniki so se sešli tudi z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom, s katerim so govorili o izzivih vojska zaradi zmanjševanja sredstev za obrambo ter o konceptu t.i. pametne obrambe, je povedal Šteiner.

Med temami sredinih pogovorov je bila še operacija Nata v Afganistanu. Govorili so o zaključku prenosa pristojnosti za varnost na afganistanske sile ter o vlogi zavezništva po letu 2014, ko naj bi bila tranzicija končana.

Danes je bila v ospredju pozornosti operacija Kfor na Kosovu. Načelniki generalštabov so se seznanili z razmerami in možnostmi za prihodnost, Šteiner pa je predstavil slovenski pogled in opozoril na nujnost tesnejšega usklajevanja med Kforjem, Eulexom in drugimi deležniki.

V nadaljevanju srečanja, ki se bo danes zaključilo, bo govora še o transformacijskih vprašanjih in delitvi generalskih dolžnosti, kjer Slovenija po Šteinerjevih besedah ohranja mesto brigadirja v poveljstvu Nata v Neaplju.