Ameriški State Department je novembra lani odločil, da še ne more izdati dovoljenja ali ga zavrniti, ker potrebuje več časa za preučitev učinkov naftovoda na okolje, predvsem v Nebraski, kjer je bila predvidena začrtana pot skozi območje, polno vodnih virov. Okoljevarstveniki so bili proti predvideni trasi, za republikance in določene sindikate pa to ni bilo tako pomembno kot nova delovna mesta.

Podjetje TransCanada iz Calgaryja sploh ni razburjeno in je pripravljeno počakati, da se izriše nova pot za naftovod, ki bi po ocenah podjetja ustvaril 20.000 novih delovnih mest v ZDA. State Department ocenjuje, da bo novih delovnih mest 6000, republikanci pa številke napihujejo v stratosfero.

"Presunljivo neumna odločitev, ki ubija delovna mesta in potiska Kanado v objem Kitajcev," je Obamovo dejanje opisal eden od predsedniških kandidatov republikancev Newt Gingrich. Podobno je menil tudi Mitt Romney. Kanadski premier Stephen Harper je izrazil globoko razočaranje nad odločitvijo Obame in ponovil, da Kanadčani še vedno razmišljajo o izgradnji naftovoda do svoje zahodne obale za izvoz na Kitajsko.

Obama se je hotel v predvolilnem letu izogniti odločitvi, ki razbija njegovo volilno bazo okoljevarstvenikov in sindikatov. Vendar so ga republikanci konec lanskega leta prisilili, da se odloči do konca februarja, sicer ne bi potrdili zakona o podaljšanju davčnih olajšav na plače. Obama je v sredo sporočil, da so ga v odločitev prisilili kongresni republikanci, ker mu niso dali na voljo dovolj časa, da preuči posledice.

Ves cirkus je sicer odveč, saj je State Department sporočil, da naftovod nikakor ni mrtev, ampak lahko TransCanada poda nov načrt poti naftovoda in podjetje je sporočilo, da bo to storilo, pri čemer ocenjuje, da lahko naftovod deluje že od leta 2014.