V skupni bazi podatkov naj bi na enem mestu zbirali podatke o "nasilnih desnih skrajnežih", med njimi tudi o organizatorjih in osebah, ki stojijo v ozadju teh nasilnih dejanj. Centralni register bo skupen tako za državo kot za zvezne dežele. V njem sicer ne bodo shranjevali podatkov, ki nasilje skrajnih desničarjev podpirajo zgolj verbalno, poroča dpa.

Novembra lani je prišlo na plan, da za umori osmih Turkov, Grka in policistke širom Nemčije stojijo desničarski skrajneži, javnost pa je razburilo predvsem dejstvo, da policija in pravosodni organi umorov vrsto let niso povezali z desničarji. Z novo bazo podatkov o neonacistih želi sedaj vlada kanclerke Angele Merkel izboljšati sodelovanje med policijo in ustavnimi oblastmi.

Pravosodna ministrica Sabine Leutheusser-Schnarrenberger je v zvezi z odločitvijo o ustanovitvi skupnega registra za radio RBB pojasnila, da je njegov namen evidentirati le tiste osebe, ki izhajajo iz skrajnodesničarskih krogov in ki pozivajo k nasilju ali skušajo svoje prepričanje uveljaviti z nasiljem. Vendar ta ne sme postati splošna baza z imeni ljudi na podlagi njihovega prepričanja, je še opozorila ministrica.

Vodja nemškega kriminalističnega urada Jörg Ziercke je za nemško televizijo ARD izrazil zadovoljstvo, da je prišlo do tega kompromisnega dogovora, skupno bazo podatkov pa je označil kot pomembno podlago za analize in ocene, še poroča dpa.

Po ocenah nemškega ustavnega sodišča so imele skrajno desničarske organizacije leta 2010 okoli 25.000 članov. Od teh je 9500 bilo uvrščenih med take, ki se nagibajo k nasilju. Policija je tega leta zabeležila skoraj 16.000 kaznivih dejanj, povezanih z desnim ekstremizmom, od tega 750 nasilnih dejanj.