Med 14 osumljenimi, proti katerim je tekla preiskava, sta bila poleg Divjaka bivši član predsedstva BiH Ejup Ganić in tedanji minister za policijo Jusuf Pušina kot tudi več visokih političnih in vojaških predstavnikov republike in vojske BiH, ki so sodelovali pri obrambi Sarajeva v času vojne maja 1992, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Osumljeni so bili, da so ukazali ali izvršili napad na kolono nekdanje jugoslovanske armade, ki se je z bivšim predsednikom predsedstva BiH Alijem Izetbegovićem kot talcem skušala umakniti iz Sarajeva.

Kot je v sporočilu za javnost pojasnilo tožilstvo, so po obsežni preiskavi in na podlagi izjav 352 prič ter 412 materialnih dokazov, ki obsegajo dokumente, videoposnetke, prestrežene pogovore in druge dokaze, sprejeli odločitev o ustavitvi preiskave.

Tožilstvo je ob tem sporočilo, da se bo preiskava o tem, kdo je odgovoren za smrt sedmih in 14 ranjenih iz kolone, ki so se nahajali v reševalnih vozilih in bili nesposobni za boj, nadaljevala, še poroča Hina.

V Srbiji je bila v zvezi z omenjenim napadom prav tako uvedena preiskava, tožilstvo pa je vložilo obtožnico proti 17 ljudem, med njimi proti Divjaku in Ganiću. Srbsko tožilstvo preiskave sicer ne namerava ustaviti, je poročal beograjski radio B-92.

Po navedbah srbskega tožilstva je bilo v napadu v Sarajevu ubitih 42 ljudi in sicer deset častnikov, 28 vojakov in štirje civilisti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Divjaka so marca 2011 na podlagi naloga za aretacijo, ki ga je izdala Srbija, prijeli na dunajskem letališču, a so ga čez nekaj dni po plačilu varščine pol milijona evrov in obljubi, da bo ostal v Avstriji in sodeloval z oblastmi, izpustili na prostost. Divjak vse obtožbe na svoj račun zavrača.