Arafat, Palestinec z romunskim potnim listom, ima v Romuniji skorajda status narodnega junaka, piše dpa. V 90. letih prejšnjega stoletja je postavil na noge omenjeno romunsko nujno reševalno službo, ki tudi v mednarodnem merilu velja za zgled - za razliko od ostalih področij romunskega zdravstva.

Minuli teden je moral - zaradi nasprotovanja načrtovani zdravstveni reformi, zaradi česar se je tudi zapletel v spor s predsednikom države Traianom Basescujem - odstopiti s položaja namestnika državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje. Njegov odstop je na ulice pognal na tisoče Romunov.

Kot je danes sporočil Boc, bodo Arafata znova zaposlili na ministrstvu za zdravje in na čelu SMURD, s čimer se je že strinjal tudi predsednik Basescu. Poleg tega bo Arafat vključen v ekipo, ki bo pripravila nov osnutek zdravstvene reforme, potem ko je vlada v petek umaknila prejšnji predlog reforme.

Množični protesti so se v Romuniji začeli v četrtek, nato pa so se iz dneva v dan širili in na ulice več romunskih mest, ne le prestolnice, privabili na tisoče ljudi. Kot so danes sporočile oblasti, je v ponedeljek po vsej državi mirno protestiralo okoli 13.000 ljudi, potem ko je proteste konec tedna v Bukarešti spremljalo nasilje.

Čeprav je bil povod za demonstracije odstop Arafata, so jih protestniki nato razširili še proti drugim ukrepom desnosredinske vlade, predvsem proti njenemu varčevalnemu programu, pa tudi proti ravnanju predsednika Basescuja.