Al Katatni, univerzitetni profesor in politični pragmatik, kot ga označuje nemška tiskovna agencija dpa, je bil februarja lani izbran za generalnega sekretarja takrat na novo oblikovane stranke Svoboda in pravičnost. V letih 2005-2010 je bil vodja poslanske skupine Muslimanske bratovščine.

Takrat je Muslimanski bratovščini pripadala petina poslanskih sedežev, medtem ko se njeni stranki sedaj obeta večina. Novi 498-članski egiptovski parlament se bo na ustanovni seji sestal 23. januarja. Njegova prva naloga bo imenovanje odbora, ki bo imel nalogo pripraviti novo ustavo, in to še pred za junij napovedanimi predsedniškimi volitvami.

Končni izidi volitev še niso znani, saj so morali ponekod zaradi kršitev glasovanje ponoviti. Gotovo pa je, da so veliki zmagovalci volitev islamisti z Muslimansko bratovščino oz. stranko Svoboda in pravičnost na čelu, ki ji je pripadlo več kot 45 odstotkov glasov. Skrajno islamska stranka salafistov Al Nur je dobila okoli četrtino glasov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.