Romney je po Huntsmanovih besedah najbolj primeren, da novembra na splošnih volitvah porazi demokrata Baracka Obamo. Ob tem je preostale republikanske kandidate, ki še vztrajajo v tekmi, pozval, naj prenehajo medsebojne napade in začnejo govoriti ameriškemu ljudstvu. Na novico se je med prvimi odzval nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich iz Georgie, ki je sporočil, da so sedaj republikanci korak bližje k izbiri odločnega konservativca po vzoru nekdanjega predsednika ZDA Ronalda Reagana, pri čimer pa je mislil nase.

Nekdanjemu veleposlaniku na Kitajskem v Obamovi administraciji ankete v Južni Karolini, kjer bodo strankarske volitve v soboto, niso napovedovale nič dobrega. Huntsman je to dejstvo v odstopni izjavi tudi omenil. Na strankarskih zborovanjih v Iowi je v začetku januarja zasedel prepričljivo zadnje mesto, vendar je ostal v tekmi v upanju na dober rezultat na strankarskih volitvah v državi New Hampshire. Tam je bil šele tretji in čeprav je optimistično napovedoval nadaljevanje tekme, mu ni uspelo pridobiti večje podpore. Zato tudi ni bilo priliva novega denarja za kampanjo.

Tako se je odločil, da gre po poti poslovneža iz Georgie Hermana Caina ter kongresnice iz Minnesote Michele Bachmann. Cain je odstopil že lani zaradi spolnih škandalov, Bachmannova pa po predzadnjem mestu v Iowi v začetku leta. Na današnjem soočenju televizije Fox v Južni Karolini se bodo tako pomerili le še Romney, kongresnik iz Teksasa Ron Paul, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum, Gingrich in teksaški kongresnik Rick Perry. Če se bo vse razpletlo po pričakovanjih, bo naslednji od tekme odstopil Perry, ki je sedaj "zavzel" zadnje mesto v anketah Južne Karoline in na nacionalni ravni.