Nekdanji guverner Massachusettsa Romney ima pred strankarskimi volitvami 21. januarja v Južni Karolini podporo 37 odstotkov republikanskih volivcev, s po 16 odstotki pa sta mu najbližje Santorum in teksaški kongresnik Ron Paul. Nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie ima le 14 odstotkov podpore, na dnu pa sta guverner Teksasa Rick Perry s šestimi odstotki podpore in nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman s tremi odstotki.

Ofenziva z negativnimi oglasi proti Romneyju se konkurentom za zdaj torej še ni izplačala, kot kaže pa Gingricha in Perryja republikanski volivci skupaj s krščanskimi voditelji kaznujejo zaradi posebej ostrih napadov na Romneyja. Oba mu namreč redno očitata "kapitalistično" obnašanje investicijskega podjetja Bain Capital, ki ga je Romney pred leti tudi vodil. Gre za podjetje, ki investira v podjetja v težavah in jih prestrukturira ali pokoplje. Perry je Romneyja celo imenoval za "mrhovinarja", kar so napadi, ki prej sodijo na levico, kot pa v same republikanske vrste.

Verjetno tudi tokrat zmaga republikancev

V konservativni Južni Karolini imajo večino republikanci in demokrat Barack Obama je na predsedniških volitvah leta 2008 tam gladko izgubil proti Johnu McCainu. Tudi tokrat verjetno ne bo drugače, saj Romneyja sedaj tam podpira 46 odstotkov vseh volivcev, Obamo pa 40 odstotkov. Santorum ima sedaj priložnost, da ostane v kampanji tudi dlje od Južne Karoline in Floride, kjer bodo volitve 31. januarja. Vendar pa bo moral v Južni Karolini doseči boljši rezultat, kot mu ga napoveduje Reutersova anketa. Več kot polovica republikancev se tam namreč opredeljuje za evangeličane, to je pripadnike konservativnih protestantskih ameriških ver, in Santorum ima sedaj podporo njihovih voditeljev.

Krščanska desnica se v ZDA ne more poenotiti za Romneyjem, ki je mormon, poleg tega pa v preteklosti ni bil na njihovi valovni dolžini glede nasprotovanja splavu in homoseksualcem. Santorum, Gingrich in Perry so se borili za podporo krščanske desnice, dobil pa jo je Santorum, ki je v Iowi na strankarskih zborovanjih zaostal za Romneyjem le za osem glasov. Poleg tega Romneyja tudi ne napada tako ostro kot Gingrich in Perry. Huntsmanova kampanja sedaj deluje le še kot zanimivost, finančno in organizacijsko kondicijo za nadaljevanje tekme pa ima Paul, katerega podporniki, med njimi je veliko mladih, so zelo goreči in zavzeti. Paul dobiva tudi največ denarja od podpornikov v majhnih vsotah in zaostaja le za Romneyjem. Republikanci bodo imeli sicer v ponedeljek in torek še dve televizijski soočenji.