Tak sklep je decembra lani sprejel kosovski parlament na predlog tega opozicijskega gibanja.

Na dostopih do prehodov naj bi zaprli le en vozni pas, želijo pa preprečiti uvoz srbskega blaga, medtem ko naj gibanja ljudi ne bi ovirali. Napovedali so tudi, da akcija ne bo trajala samo en dan, temveč "podnevi in ponoči, dokler ne bo vlada začela uresničevati sklepa o recipročnosti". Vodja gibanja Albin Kurti je zagotovil, da bo šlo za miren protest, ob njem pa naj bi se ga udeležilo okoli 200 aktivistov gibanja.

Napoved so obsodili kosovska vlada in predsednica Kosova Atifete Jahjaga, vladne in opozicijske stranke, predstavniki podjetnikov na Kosovu, vodja mednarodnega civilnega urada na Kosovu Pietr Feith ter veleposlaništva ZDA, Francije, Nemčije, Italije in Velike Britanije v Prištini.

Veleposlaništva so v skupnem sporočilu ponovila podporo svojih držav dialogu Beograda in Prištine, ki poteka ob pomoči Evropske unije, državljane Kosova pa pozvali, naj ne dovolijo, da bi kaka politična stranka sabotirala evropsko pot Kosova.

Oblasti v Prištini so poudarile, da blokade ne bodo dovolile, ker je nezakonita in v nasprotju z ustavo, ter da bodo pri tem uporabile vsa zakonita sredstva.