"Če se morska gladina dvigne, kot predvidevajo strokovnjaki, vas bo zajel val klimatskih beguncev, ki iščejo novo ozemlje za življenje. Vi ste bogata država in morate pomagati narodom, ki nimajo te sreče. Gre za problem, s katerim se svet še ni soočil,“ je Avstraliji pred dnevi povedal Nasheed.

Skoraj 80 odstotkov Maldivov, ki se nahajajo v Indijskem oceanu, je nad morsko gladino dvignenih za manj kot meter, najvišja točka v državi pa se nahaja na 2,4 metra visokem "hribu“. Zaradi erozije tal je sicer že izseljeno prebivalstvo 14 otokov. Strokovnjaki pravijo, da se bo morska gladina v tem stoletju dvignila za 53 centimetrov, kar bi potopilo dobršen del 200 naseljenih maldivijskih otokov.

"Poleg Avstralije nam kot opcija ostajata tudi Šri Lanka in Indija. No, Avstralija nam odgovarja zaradi klime ima pa tudi toliko nenaseljenega ozemlja. Šri Lanka in Indija nam odgovarjata zaradi bližine in podobnosti kulture,“ je pojasnil Nasheed, ki je dodal, da uradnih dogovorov z vladami držav še niso imeli.

"Ne želimo oditi, a moramo razmisliti tudi o tej možnosti. Ne želim, da bi prebivalci Maldivov več let ali desetletij živeli v šotorih kot begunci,“ je dodal Nasheed.

Prebivalci Maldivov sicer ne bi bili prvi, ki so se spomnili selitve v Avstralijo zaradi klimatskih pritiskov. Pred desetimi leti se je vlada pacifiškega otoka Tuvala, ki leži severno od Nove Zelandije, zaprosila pomoč pri selitvi 12 tisoč oseb. Avstralija je takrat rekla, da je dolžna odgovoriti prošnji ljudi, ki nujno potrebujejo pomoč.