Zimbabve naj bi domnevno svojim državljanom prepovedal nakup rabljenih oblačil in obutve v državi. Pobudo za sprejetje zakona je dal minister za finance Tendai Biti, ki ni moral verjeti, da v državi obstajajo moški, ki svojim ženam kupujejo rabljeno spodnje perilo. "Če bi bil jaz njihov sorodnik, bi svojo hčer takoj vzel nazaj,“ je njegove besede navedel Guardian.

Gre še za enega izmed vrste skrajnih ukrepov v državi, ki pa ga presenetljivo ni predlagal predsednik Mugabe. Zimbabve je sicer ena izmed držav z najvišjo stopnjo brezposelnosti na svetu – brez dela naj bi bilo kar 90 odstotkov ljudi. Ljudje zaradi tega kupujejo rabljena oblačila in obutev na tržnicah, ki so založene s stvarmi, ki jih državi podarijo številne mednarodne organizacije. Oblastem v državi pa to več kot očitno ni po godu.

Oblasti so prepričane, da je omenjeni zakon najboljši zakon, kar so jih kadarkoli sprejeli. Menijo, da bo zakon zaščitil in povečal domačo proizvodnjo oblačil in obutve, saj domači proizvajalci trdijo, da jim rabljena oblačila kradejo posel.

Zimbabve pa ni prva afriška država, ki je sprejela zakon, ki prepoveduje prodajo rabljenih oblačil in spodnjega perila. Podoben zakon je že leta 1994 sprejela Gana.