Kot je s prizorišča eksplozije poročal novinar AFP, je bila skupina novinarjev, ki naj bi poročala o protestih, na obisku v Homsu, ki ga je organizirala sirska vlada, ko je odjeknila eksplozija. Med ranjenimi je bil tudi belgijski novinar, ki je utrpel poškodbe oči.

Novinar belgijske televizije VRT Jens Franssen je povedal, da je bilo na obisku v Homsu 15 novinarjev, ko so v njihovi bližini eksplodirale tri ali štiri granate.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so rakete odjeknile v predelih Akrama in Al Nuža. Med mrtvimi naj bi bilo tudi več Sircev, poroča AFP.

Sirsko ministrstvo za informiranje je potrdilo incident, vendar podrobnosti ni sporočilo.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je današnje dejanje obsodil in zahteval razjasnitev okoliščin novinarjeve smrti. Ob tem je sirske oblasti spomnil na njihovo dolžnost, da zaščitijo novinarje, še poroča AFP.

Gilles Jacquier je bil novinar drugega programa francoske javne televizije, France 2. Televiziji se je pridružil leta 1991, za poročanje o konfliktih v Iraku, Afganistanu, na Kosovu in v Izraelu pa je prejel številne nagrade.

Gre za prvi znani primer smrti tujega novinarja v Siriji od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada pred desetimi meseci. V krvavem nasilju v Siriji je bilo po ocenah Združenih narodov doslej ubitih več kot 5000 ljudi.

Operacijo Arabske lige v Siriji označil za farso

Nekdanji član opazovalne misije Arabske lige v Siriji Anwar Malek  je celotno operacijo Arabske lige označil za navadno "farso“, stanje v Siriji pa je opisal kot humanitarno katastrofo. Iz mesta opazovalca je odstopil zaradi vsega čemur je bil priča v času svojega službovanja v Siriji, poroča al-Jazeera.

Anwar Malek je za al-Jazeero poudaril, da so sirske oblasti na vsak način hotele preprečiti uspešno delovanje Arabske lige v Siriji. To so potrdili tudi podatki, ki so bili včeraj predstavljeni Varnostnemu svetu OZN, poroča BBC.

V torek, 10. januarja, je bil Varnostni svet OZN obveščen, da je bilo v času delovanja opazovalne misije Arabske naloge v Sirije ubitih okoli 400 ljudi. Opazovalna misija poteka od konca decembra, kar pomeni, da je bilo v povprečju vsak dan ubitih 40 oseb, kar dviga vprašanja o uspešnosti same misije. Stalna predstavnica ZDA pri OZN Susan Rice je poudarila, da sirska vlada izkoristi vsako priložnost, ki se pojavi za podpihovanje nasilja in protestov.

V intervjuju, ki ga je al-Jazeera predvajala v torek zvečer, je Malek poudaril, da v Siriji vlada humanitarna katastrofa. "Režim ne izvaja zgolj vojnih zločinov, temveč tudi zločinov proti človečnosti,“ je izjavil in dodal, da je bil večkrat priča ubijanju civilistov s strani sirskih oblasti.

V intervjuju je izpostavil še en velik problem. Veliko opazovalec zanika, da bi bilo stanje v državi tako slabo kot v resnici je. Vse zato, da bi ohranili dobre odnose s sirskimi oblastmi, saj se zavedajo, da bi jim sicer lahko oblasti močno zagrenile njihovo življenje. "Celotna misija je farsa,“ je še dodal.