Iranski predsednik se je mudil v Venezueli v okviru svojega petdnevnega potovanja, katerega namen je zbiranje in obnavljanje podpore v času, ko se zahodna ekonomska politika vse bolj obrača proti nuklearnemu programu Islamske republike.

''Pravijo, da gradimo bombe. Nevedni ljudje bi se najverjetneje vprašali, kaj se resnično dogaja tu. Še sreča, da so ljudje Latinske Amerike budni in poznajo resnico, ki se skriva za vsemi temi besedami,'' je dejal Ahmadinedžad. ''Vedo, da je njihov namen posmehovanje in smejanje nam v obraz, ker se bojijo našega napredka. Te države nočejo, da se ekonomsko razvijemo in uspemo v boju proti revščini. Nočejo, da se industrializiramo ali pa razvijamo našo agrikulturo za naše lastno dobro. Če povzamemo, nočejo našega razvoja.''

Iran in Venezuela sta v ponedeljek podpisala nove sporazume, ki pokrivajo turizem, znanost, tehnologijo, energijo in celo avtomobilsko industrijo, vse pa je seveda del spletanja vse tesnejših vezi med državama Opeca med tem ko tako ZDA kot ostali zahod sprejemajo sankcije proti njima.

Obamova administracija je, spomnimo, izgnala Venezuelsko diplomatko, po trditvah, da naj bi se v času bivanja v ameriški ambasadi v Mehiki celo dogovarjala za morebitne kiber napade na ZDA. ''Gre še za eno v vrsti neumnih arogantnih dejanj imperija,'' je dejal Chavez.