Kot je zatrdil odvetnik Bernard Maingain, so strokovnjaki v poročilu ugotovili, da je bila raketa, ki je sestrelila letalo, izstreljena iz vojašnice, v kateri so bile sile, zveste Habyarimani, ki je bil sicer Hutujec. Preiskava francoskega pravosodja sicer še ni zaključena, izjav odvetnika pa ni nihče uradno potrdil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uboj Habyarimane je sprožil genocid v Ruandi, v katerem je bilo ubitih okoli 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev. Vprašanje, od kod je bila izstreljena raketa, ki je zadela letalo, je bilo ključno za to, da bi ugotovili verodostojnost izjav vpletenih o napadu.

Pilota, ki sta upravljala Habyarimanovo letalo Falcon 50, sta bila francoska državljana, kar je bila podlaga za odločitev francoskega sodnika Jeana-Louisa Brugierea za uvedbo preiskave. Po prvih ugotovitvah naj bi se manjša skupina pripadnikov Kagamejevih uporniških sil vtihotapila na območje v okolici letališča in izstrelila raketo na sovražnikovo letalo.

Toda novi sodnik Marc Trevidic, ki je prevzel primer po Brugiereovi upokojitvi, je v Ruando napotil skupino strokovnjakov, ki so si ogledali kraj napada in ugotovili, od kod je bila sestreljena raketa.

Ločena preiskava ruandskih oblasti je ugotovila, da so raketo izstrelile sile, zveste Habyarimani, ker naj bi menile, da je njihov voditelj preveč zmeren.

Francoski strokovnjaki so po trditvah odvetnika osmih Ruandcev, proti katerim je sodnik Brugiere uvedel preiskavo, prišli do istega zaključka, sodnik Tredivic pa se bo moral zdaj odločiti, ali bo opustil preiskavo proti sodelavcem ruandskega predsednika.

Oblasti v Kigaliju so že pozdravile ugotovitve francoske preiskave in zatrdile, da gre za potrditev dolgoletnega stališča Ruande o okoliščinah dogodkov aprila 1994. "Zdaj je jasno, da je bila sestrelitev letala državni udar, ki so ga izvedli skrajni Hutujci in njihovi svetovalci," je v sporočilu za javnost zapisala ruandska zunanja ministrica Louise Mushikiwabo.