Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je danes v severnem mestu Bauchi prišlo do spopadov med protestniki in policijo, ki je uporabila tudi solzivec. Poročil o morebitnih žrtvah ali ranjenih za zdaj ni.

Splošna stavka v Nigeriji poteka že drugi dan. Nič pa ne kaže, da bi kaj kmalu prišlo do umiritve razmer. Vlada predsednika Goodlucka Jonathana je pozvala h koncu protestov in vrnitvi na delovna mesta, a brezuspešno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sindikati za kaj takega namreč zahtevajo spremembo vladne odločitve o umiku vladnih subvencij na energente v tej največji afriški izvoznici nafte. S tem se je namreč gorivo podražilo z 0,45 ameriškega dolarja na kar 0,94 dolarja za liter. To pa je povzročilo pravo revolucijo v proizvodnih stroških tako hrane kot drugih proizvodov v tej največji afriški državi, v kateri večina od 160 milijonov ljudi živi z manj kot dvema dolarjema na dan, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Vse večje je tudi nezadovoljstvo nad Jonathanom, ki je lani ob izvolitvi na predsedniški položaj obljubljal korenite spremembe. Nekateri že ugibajo, da tudi v Nigeriji prihaja do ljudske vstaje, do kakršnih je prišlo v Tuniziji, Egiptu in drugod v arabskem svetu, navaja AFP.

Razmere v Nigeriji se namreč vse bolj zapletajo. Vse glasnejši so pozivi k zmanjšanju korupcije na najvišji ravni. Vse resnejše so tudi obtožbe na račun vladajoče klike politikov in generalov, da so si preko let nagrabili na milijarde dolarjev dohodka od nafte, še navaja AP.

Prav tako pa v državi vre zaradi naraščajočega nasilja s strani radikalne muslimanske sekte Boko Haram, v katerem je bilo samo v lanskem letu ubitih 510 ljudi. Predvsem v zadnjem delu leta so se okrepili napadi, zlasti na Kristjane in njihove cerkve.

Zaradi nasilnih akcij sekte Boko Haram je v nedeljo veliko zaskrbljenost izrazil tudi Jonathan. Kot je dejal, so razmere "hujše kot med državljansko vojno" v 60. letih prejšnjega stoletja, v kateri je bilo ubitih več kot milijon ljudi. Kot problem je navedel, da ima sekta simpatizerje globoko v strukturah vlade in varnostnih agencij, zaradi česar je uspešen boj proti njej praktično obsojen na neuspeh, še navaja AFP.