Eksplozija je odjeknila na nemirnem plemenskem območju Kiber, kjer deluje več uporniških skupin, bolj ali manj povezanih s talibani. To je bil eden najhujših napadov na severozahodu Pakistana v mesecih.

Uporniki s tega območja so sicer od julija 2007 v napadih po vsem Pakistanu ubili skoraj 4800 ljudi. Na območju je tudi ena od oskrbovalnih poti za sile zveze Nato v Afganistanu. Vendar pa so pakistanske oblasti promet pred dobrim mesecem blokirale, potem ko so sile Nata konec novembra lani med letalskim napadom pomotoma ubile 24 pakistanskih vojakov.

V napadu samomorilcev ubitih sedem ljudi

Skupina samomorilskih napadalcev je danes napadlo vladno stavbo na jugovzhodu Afganistana, pri tem pa so bili ubiti trije policisti in štirje civilisti, je sporočilo afganistansko notranje ministrstvo. Spopadi z napadalci so trajali štiri ure, preden so jih vladne sile nevtralizirale, so še sporočili, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad naj bi izvedla trojica napadalcev. Enega je policija ustrelila, dva pa sta se razstrelila, je povedal tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Sadik Sadiki. Do napada je prišlo v kraju Šarana v jugovzhodni pokrajini Paktika. Napadalci so najprej ubili stražarja pred vladno stavbo, v kateri je direktorat za zveze, in nato vdrli v poslopje. Zatem so se vneli spopadi, pri čemer sta bila ubita še dva policista in štirje civilisti. Še en civilist pa je bil ranjen.

Guverner pokrajine Muhibula Samim je sicer mnenja, da so hoteli napadalci napasti urad obveščevalne službe, ki je v bližini napadene stavbe. Odgovornost za napad so že prevzeli talibani, še poroča AFP. Paktika, ki meji na Pakistan, je eno od glavnih oporišč talibanov, predvsem mreže Hakani. Preko te pokrajine poteka tudi ena od glavnih poti, skozi katero iz Pakistana v Afganistan prehajajo talibanski uporniki.