Romney je minuli torek sicer tesno že zmagal na strankarskih zborovanjih v Iowi, ko je dobil le osem glasov več od najbližjega zasledovalca nekdanjega senatorja iz Pensilvanije Ricka Santoruma. Zmaga v Iowi je Romneyja utrdila na prvem mestu anket v New Hampshireu in ga ponesla v vodstvo tudi v Južni Karolini, kjer bodo kandidata izbirali v soboto, 21. januarja.

V zvezni državi New Hampshire lahko poleg republikancev volijo tudi tisti, ki niso strankarsko opredeljeni oziroma registrirani, šlo pa bo predvsem za boj za drugo oziroma tretje mesto. Santorum se je po dobrem rezultatu v Iowi malce prebil navzgor in je, glede na ankete, v boju za tretje mesto z nekdanjim guvernerjem Utaha Jonom Huntsmanom.

Slednji tekmuje za glasove neodvisnih volivcev s kongresnikom iz Teksasa Ronom Paulom, ki ga ankete uvrščajo na drugo mesto, vendar Huntsmanu podpora v zadnjih dneh raste, tako da presenečenje ni izključeno. V boju za uvrstitev od drugega do petega mesta pa je tudi nekdanji predsednik predstavniškega doma Newt Gingrich iz Georgie, ki mu je v zadnjih dneh nekoliko uspelo ustaviti drsenje v anketah.

Guverner Teksasa Rick Perry v New Hampshireu niti ne vodi kampanje, ker mu ankete ne napovedujejo nič več od zadnjega mesta. Pa vendar ostaja v tekmi, saj skupaj s Santorumom in Gingrichem upa na dobro uvrstitev v Južni Karolini. Tam bodo lahko pri izbiri kandidata lahko sodelovali le republikanski volivci.

Volitve se po današnji odločitvi selijo do konca januarja še na Florido, nato pa po vseh zveznih državah v ZDA. New Hampshire bo med kandidate proporcionalno razdelil le 12 od skupaj več kot 2800 delegatov, ki se bodo udeležili nacionalne konvencije republikanske stranke konec avgusta na Floridi.

V primeru pričakovane zmage Romneyja na današnjih volitvah v New Hampshireu, bi šlo v nadaljevanju kampanje le še za odločitev, kateri od nasprotnikov bi mu lahko najdlje kljuboval v tekmi za pridobitev pravice za soočenje z demokratskim kandidatom Barackom Obamo na splošnih volitvah 6. novembra.

Rezultati volitev v državi New Hampshire bodo zaradi časovne razlike znani šele v sredo zjutraj, saj se tudi večina volišč odpre po polnoči po srednjeevropskem času.