Opozicijski aktivisti s sporočilom Arabske lige niso zadovoljni. Tako so obsodili nedeljsko odločitev zunanjih ministrov, da se opazovalna misija nadaljuje, namesto da bi vprašanje predali Varnostnemu svetu Združenih narodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O žrtvah danes prihajajo vesti večinoma iz mesta Homs, kjer je bilo po besedah enega od aktivistov ubitih 18 ljudi, več je bilo ranjenih. Kot je dodal Omar Homsi, je delegacija opazovalne misije Arabske lige, ki je še bila v vozilu, potem ko je izbruhnilo streljanje, zapustila prizorišče.

Uresničevanje načrta Arabske lige za končanje desetmesečnega nasilja nad protirežimskimi protestniki, ki je zahtevalo več kot 5000 življenj, v državi trenutno spremlja 165 opazovalcev omenjene organizacije.

Ministri Arabske lige so v nedeljo na zasedanju v Kairu, na katerem so govorili o razmerah v Siriji, sicer sklenili povečati število opazovalcev in jim dati na voljo več sredstev. Tako so se odločili kljub kritikam in pozivom prodemokratičnih protestnikov in aktivistov, po mnenju katerih "propadla misija" režimu daje na voljo zgolj več časa, da ubije še več ljudi.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan pa je danes opozoril na nevarnost izbruha državljanske vojne v sosednji Siriji. "Situacija, ki je tam izbruhnila, vodi k izbruhu verske, sektaške in rasne državljanske vojne. To je potrebno ustaviti," je poudaril na novinarski konferenci, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.