"Predstavljajo ozko skupino ljudi in lahko rečejo, kar želijo, saj smo v svobodni državi. Malo me je razočaralo, saj gre za preusmerjanje pozornosti," je dejal Mussomeli za oddajo 24UR.

Stanovnik je po poročanju nekaterih medijev, da naj bi se ameriški veleposlanik ponujal za posrednika pri oblikovanju široke koalicije, v govoru na slovesnosti dejal, da si je ameriški veleposlanik vzel pravico, "da skliče fantomsko koalicijo". Potezo je označil kot nedostojno povabilo, stranke, ki so se mu odzvale, pa za Cankarjanske "hlapce".

Na vprašanje, ali je povabilo na sestanek zavrnil le predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, pa je ameriški veleposlanik za POP TV danes odgovoril, da je sprva Janković na srečanje pristal, nato pa udeležbo uro pred srečanjem odpovedal: "Morda, ker je bilo to novembra, ni imel časa, saj se je ukvarjal z volitvami. Morda pa se ni čutil preveč udobno, ker je moja slovenščina zanič, njegova angleščina pa ni preveč dobra."

Veleposlanik Kirn na State Departmentu o oblikovanju vlade

Slovenski veleposlanik v Washingtonu Roman Kirn se je danes na State Departmentu sestal z namestnico pomočnika ameriške državne sekretarke, ki je pristojna za Srednjo Evropo, Mario Jovanovich. Osrednji del pogovora je bil namenjen seznanitvi sogovornice s postopki oblikovanja nove slovenske vlade, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Govorila sta tudi o okoliščinah, v katerih so bile podane izjave ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija in odziv slovenskih predstavnikov.

Tako veleposlanik Kirn kot Jovanovicheva sta se strinjala, da je potrebno retoriko vrniti v diplomatske okvire in da nedavne izjave ne bodo imele vpliva na diplomatske odnose med državama, so še sporočili z MZZ.

Ameriški State Department je današnja posvetovanja slovenskega veleposlanika Kirna v Washingtonu pospremil s komentarjem, da je šlo za del normalnega in rednega procesa pogovorov o tekočih zadevah.

Pred tem so na MZZ za STA potrdili, da je bil veleposlanik Kirn danes povabljen na pogovor na ameriško zunanje ministrstvo v okviru rednega dialoga. Dodali so, da jih veseli, da bo prišlo do tega pogovora, ki je v obojestransko korist in priložnost, da se razčistijo stališča na način, ki je običajen med prijateljskima državama.

Veleposlanik Mussomeli je v minulih dneh poskrbel za nemalo razburjenja, ker naj bi se po poročanju nekaterih medijev ponujal za posrednika v pogajanjih za sestavo vladne koalicije v Sloveniji. Mussomeli je zatrdil, da so bile njegove besede narobe razumljene. State Department pa je v soboto zagotovil, da se veleposlanik v okviru svojih diplomatskih dolžnosti redno srečuje s političnimi strankami, da pa "ni vključen v koalicijska pogajanja".

Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, ki ni želel biti imenovan, je danes za STA sicer na kratko komentiral kritike v Sloveniji na račun veleposlanika Mussomelija. "Slovenska demokracija je v zadnjih letih zelo napredovala. ZDA podpirajo prizadevanja Slovenije za utrditev demokratičnega sistema. Naš veleposlanik se med izvajanjem svojih diplomatskih nalog redno srečuje s predstavniki političnih strank v Sloveniji. Ne vpleta pa se v koalicijska pogajanja oziroma ni noben posrednik," je ponovil stališče Washingtona predstavnik State Departmenta.