Umrl je davi v vojaški bolnišnici Val de Grace v Parizu, kjer je bil hospitaliziran od konca minulega meseca. Vzrok smrti ni znan, po poročanju AFP, ki navaja visoke uradnike, pa je bil "že dolgo v komi". Pokojni predsednik je imel sicer vrsto let zdravstvene težave in je bil zato večkrat na zdravljenju v tujini, uradno na rednih pregledih.

Opozicija je zato zahtevala razpravo o njegovem zdravju, saj so se bali posledic njegove morebitne smrti v državi, v kateri v zadnjih 17 letih njegovi trije predhodniki niso na položaju ostali do konca petletnega predsedniškega mandata, saj so bili strmoglavljeni ali ubiti.

Malam Bacai Sanha je po volitvah leta 2009 na položaju nasledil Joaa Bernarda Vieiro, ki je bil ubit istega leta. Do novih predsedniških volitev bo sedaj državo vodil predsednik parlamenta Raimundo Pereira, tako kot že leta 2009 po umoru Vieire. Volitve morajo razpisati v 90 dneh.

Gvineja Bisao velja za eno najrevnejših držav na svetu, od neodvisnosti od Portugalske leta 1974 pa je doživela številne državne udare in protiudare ter celo državljansko vojno.

Država ob Gvinejskem zalivu je v zadnjih letih postala tudi ključna transportna točka za trgovino s kokainom med Južno Ameriko in Evropo, v katero naj bi bili vpleteni tudi predstavniki oblasti. Pred dvema tednoma je tako vojska nazadnje sporočila, da so preprečili vojaški udar, medtem ko je bil predsednik bolan.