Papež je v govoru izpostavil "politike, ki spodkopavajo družino, ogrožajo človekovo dostojanstvo in prihodnost človeštva". Dodal je, da družina, ki temelji na zakonski zvezi med moškim in žensko, ni preprosta družbena enota, temveč temeljna celica vsake družbe. Človeštvo po besedah 84-letnega papeža, vztrajnega zagovornika družine, ogroža tudi zakonodaja, ki ne samo dovoljuje, "temveč občasno celo spodbuja splav zaradi večjega udobja ali vprašljivih zdravstvenih vzrokov".

Benedikt XVI. je ob tem izrazil zadovoljstvo ob lanski razsodbi Sodišča Evropske unije, da uporabe matičnih celic iz človeškega zarodka ni mogoče patentirati za znanstveno raziskovanje. Papež se je na današnjem srečanju z okoli 160 diplomati dotaknil tudi več vprašanj iz sveta. Med drugim je izrazil zaskrbljenost nad položajem kristjanov v Aziji in Afriki in se spomnil žrtev "verskega terorizma". Zavzel se je tudi za "ploden dialog" političnih sil v Siriji z neodvisnimi opazovalci Arabske lige.

Negotovost po optimizmu

Omenil je tudi arabsko pomlad in poudaril, da je po začetnem optimizmu nastopila negotovost, ki predvsem pesti mlade. Dejal je, da je pomembno priznavati človekove pravice in dostojanstvo vseh. V luči mednarodne finančne krize, ki je prizadela predvsem ZDA in Evropo, pa je med drugim pozval mednarodno skupnost k vzpostavitvi novih pravil za krepitev etičnih vrednot.

Kriza je po njegovih besedah lahko in bi morala biti spodbuda za razmislek o obstoju človeka in pomembnosti etične dimenzije, še preden se lotimo mehanizmov, ki upravljajo ekonomsko življenje. Papež na tradicionalnem novoletnem sprejemu za diplomatski zbor običajno izpostavi teme in težave, ki so po njegovem mnenju v tistem času najpomembnejše.