Že pred časom smo poročali, da naj bi strogo kitajsko vojaško pravo, sililo tibetanske menihe k aktu samovžiga. Samovžig naj bi bila najbolj ekstremna oblika nenasilnega protesta. CNN poroča, da menihi s to obliko protesta nadaljujejo. V petek sta tako na ta način svoje nestrinjanje s kitajskim sistemom izrazila še dva meniha – en je pri tem življenje izgubil, drugi pa je utrpel hude poškodbe.

Samovžig kot znak upora tibetanskih menihov proti zatiranju s strani Kitajske

22 letnika je pred smrtjo rešila policija, ki je pogasila ogenj na njem in ga odpeljala v bolnišnico. Drugi menih, domnevno naj bi imel 18 let, pa te sreče ni imel. Številne tibetanske skupine so poudarile, da menihi na ta način protestirajo proti načinu vladanja kitajskih oblasti.

Stephanie Brigden, ki je vodja organizacije Svobodni Tibet, ki ima sedež v Londonu, je za CNN izjavila, da smo priča resničnemu in intenzivnemu zavračanju kitajske vlade s strani Tibetancev. Dodala je, da je sramotno, da si je na takšen način življenje vzelo že več kot deset ljudi, mednarodna skupnost pa se še vedno drži ob strani. "Pričakujemo, da se bo ta oblika protesta nadaljevala vse dokler si bodo svetovni voditelji zatiskali oči pred obupno situacijo v Tibetu.“

Kitajska vse obtožbe o zatiranih Tibetancih zanika in trdi, da se je življenje Tibetancev v zadnjih letih močno izboljšalo.