Pristojen odbor Arabske lige za Sirijo "se je odločil dati opazovalcem Arabske lige potreben čas za nadaljevanje njihove misije v skladu s protokolom", ki so ga 19. decembra lani sprejele tudi sirske oblasti, predvideva pa, da misija traja mesec dni.

Kot še izhaja iz sklepne izjave z današnjega srečanja, so ministri Arabske lige pozvali sirsko vlado in vse oborožene skupine k takojšnji ustavitvi nasilja. Opozorili so tudi, da potrebujejo več opazovalcev in večjo neodvisnost na terenu, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi število opazovalcev - teh je trenutno 163 - v prihodnje povečali, za tehnično pomoč pa naj bi zaprosili Združene narode.

Ministri so omenjeno odločitev sprejeli, potem ko je vodja misije, general Mohamed Ahmed Mustafa al Dabi, predstavil poročilo o delu misije. V njem so opazovalci po poročanju francoske tiskovne agencije AFP priporočili, naj misija nadaljuje svoje delo, a z več tehnične podpore. Tako sirske oblasti kot opozicija pa bi morali opazovalcem omogočiti več prostega gibanja po ozemlju države, poudarjajo opazovalci.

Predstavniki sirske vlade nadlegovali opazovalce

Poročilo izpostavlja še, da so tako predstavniki sirske vlade kot opozicije nadlegovali opazovalce. Ti so sicer poročali o vojaških vozilih v večini mest, ki so jih obiskali, nekateri so videli trupla na cesti, vlada in opozicija pa sta krivdo zanje prenašali ena na drugo.

Poročilo potrjuje tudi izpustitev na stotine zapornikov, a opazovalci niso uspeli ugotoviti, ali je šlo za politične zapornike, še poroča AFP.

Okoli sto opazovalcev Arabske lige nadzira izvajanje mirovnega načrta za končanje deset mesecev trajajočega nasilja nad protestniki v Siriji, ki je zahtevalo že več kot 5000 življenj. Mirovni načrt, na katerega je 2. novembra lani pristal Damask, med drugim od sirske vlade zahteva končanje nasilja in umik vojske iz mest, izpustitev političnih zapornikov in začetek dialoga z opozicijo.

Sirska opozicija kritizirala opazovalce

Opazovalci so bili v minulih dneh deležni ostrih kritik sirske opozicije in aktivistov, da ne naredijo dovolj za ustavitev nasilja in da je njihova misija neuspešna. Arabsko ligo so tudi pozvali k umiku opazovalcev iz Sirije.

Tudi danes se sicer nasilje v Siriji nadaljuje. V davišnjih spopadih v provinci Dara med sirsko vojsko in dezerterji je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih enajst vojakov, 20 jih je bilo ranjenih.

Medtem so varnostne sile, ki so izvajale racije po domovih, in prorežimski ostrostrelci na strehah stavb ubili vsaj 10 civilistov, med drugim nekega najstnika. Večina teh smrti se je zgodila v mestu Homs, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Mrtvih 11 vojakov: Sirijo na dan zasedanja Arabske lige pretresa novo nasilje

Sirijo na dan ministrskega zasedanja Arabske lige, na katerem bodo preučili delo opazovalne misije, pretresa novo nasilje. V davišnjih spopadih v provinci Dara med sirsko vojsko in dezerterji je bilo ubitih enajst vojakov, 20 je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do ministrskega srečanja to popoldne prihaja v Kairu po kritikah na račun opazovalcev Arabske lige. Opazovalci v Siriji nadzorujejo izvajanje mirovnega načrta za končanje več mesecev trajajočega nasilja nad protirežimskimi protestniki, ki pa kljub njihovi navzočnosti ne pojenja.

V Siriji so v soboto pokopali 26 smrtnih žrtev petkovega samomorilskega napada v sirski prestolnici. Petkova eksplozija je bila sicer že druga v dveh tednih, potem ko je bilo v Damasku v dveh samomorilskih napadih konec decembra ubitih več kot 40 ljudi.

To je bil prvi tovrsten napad v Damasku od začetka vstaje proti režimu predsednika Baširja al Asada, za katero oblasti že ves čas trdijo, da je v resnici delo teroristov in oboroženih tolp.

V ločenem nasilju je bilo v soboto ubitih 21 civilistov, med katerimi so jih 17 ustrelile varnostne sile. Kot še navaja AFP, je v sirsko pomorsko oporišče Tartus danes priplula ruska flotilja, njen obisk pa naj bi bil povezan s "krepitvijo vezi med državama".