Tožilec Mustafa Sulejman je na sodišču danes dejal, da obstajajo "neizpodbitni dokazi" proti Mubaraku in soobtoženim o "spodbujanju ubijanja miroljubnih protestnikov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob bivšemu predsedniku sodijo tudi njegovima sinovoma Alaju in Gamalu, nekdanjemu zloglasnemu notranjemu ministru Habibu al Adliju in šestim visokim policijskim častnikom. Obtoženi so korupcije in odgovornosti za nasilno zatrtje množičnih protirežimskih protestov med 18-dnevno vstajo v Kairu konec januarja in v začetku februarja lani, ki so terjali okoli 850 življenj.

Na sodišču v poslopju policijske akademije na obrobju Kaira so danes pokazali tudi posnetke policijskega zatrtja protestov. Eden od teh prikazuje policista, ki s strehe notranjega ministrstva, v bližini trga Tahrir v središču Kaira strelja na protestnike.

Tožilstvo je po besedah Sulejmana potrdilo, da so Mubarak, al Adli in njuni sodelavci sodelovali in spodbujali streljanje na protestnike. Sojenje se bo nadaljevalo v četrtek, ko bo tožilstvo po pričakovanjih za obtožene zahtevalo najvišjo možno kazen. Za Mubaraka to pomeni smrtna kazen.

Sojenje Mubaraku se je po treh mesecih premora zaradi parlamentarnih volitev v državi znova začelo prejšnjo sredo. Ta teden obtožbe na račun Mubaraka in ostalih soobtoženih predstavlja tožilstvo.