Zaključki te skupine so v nasprotju z mnenjem, da je Breivik neprišteven, saj naj bi bil shizofren in psihotičen, kar sta novembra lani ugotovila s strani sodišča pooblaščena psihiatra. To mnenje je sicer decembra potrdila tudi posebna komisija, sestavljena iz psihiatrov in psihologov.

Kot je za spletno izdajo časnika VG poudarila ena izmed deseterice odvetnikov Breivikovih žrtev Mette Yvonne Larsen, je omenjena skupina 32-letnega morilca spremljala dalj časa kot s strani sodišča imenovana izvedenca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi po mnenju odvetnika Johna Arlida Aasena je pri morilcu nujno opraviti nove preglede, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sodišče v Oslu je zaradi nasprotujočih si izvedenskih mnenj tožilcem in odvetnikom dalo čas do četrtka, da podajo zahtevo za novo psihološko oceno Breivikovega duševnega stanja. O tovrstnih zahtevah naj bi odločilo do sredine januarja.

Tako tožilstvo kot tudi Breivikovi odvetniki novo oceno duševnega stanja sicer zavračajo. Tožilca, pristojna za primer Breivik, sta v pismu sodišču v Oslu ponovno izvedensko mnenje danes zavrnila kot "nepotrebno". Tudi odvetniki 32-letnega napadalca so v pismu sodišču zapisali, da nasprotujejo novi psihiatrični oceni in da jo zavrača tudi sam Breivik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bi Breiviku sodili v skladu s sedaj veljavno izvedensko oceno, torej kot neprištevnemu, ga sodišče ne bi moglo obsoditi na zaporno kazen, ampak zgolj na časovno omejeno zdravljenje na zaprtem oddelku psihiatrične klinike. Soditi naj bi mu začeli aprila.

Breivikova napada v vladni četrti v Oslu in na norveškem otoku Utoya sta terjala 77 žrtev. To je bil najhujši pokol na Norveškem po drugi svetovni vojni.