"Kmalu bodo potekale vojaške vaje iranske revolucionarne garde," je po poročanju iranske tiskovne agencije ISNA dejal Vahidi.

Iran je v ponedeljek zaključil desetdnevne vojaške vaje v Perzijskem zalivu, med katerimi je iranska mornarica med drugim preizkusila raketo srednjega dosega.

Poveljnik iranskih oboroženih sil, brigadni general Ataolah Salehi je dan kasneje posvaril ZDA, naj se ameriške vojaške ladje, ki so minuli teden zaplule skozi Hormuško ožino in se začasno umaknile iz Perzijskega zaliva, ne vračajo v svoje oporišče v zalivu.

Ob navzočnost ameriških ladij v Perzijskem zalivu se je danes obregnil tudi obrambni minister Vahidi. Kot je dejal, navzočnost tujih sil zgolj vnaša nemir, je nepotrebna in škodljiva, je na spletni strani poročala iranska državna televizija.

Pentagon je sicer v torkovem odzivu na opozorila Irana odgovoril z zagotovilom, da bodo te ladje še naprej delovale v Perzijskem zalivu v skladu z mednarodnim pravom in ohranile stanje visoke pripravljenosti za zagotavljanje pomorske trgovine. Pri tem so opozorili, da ZDA ne iščejo spopada zaradi Hormuške ožine in da bi bilo treba "znižati temperaturo" v odnosih med Washingtonom in Teheranom, ki so se v zadnjih tednih znova zaostrili.