Glede na vire, ki so na tekočem s pogajanji med ZDA in Afganistanom, bo peščica talibanskih veljakov, vključno z nekdanjim notranjim ministrom in nekdanjim guvernerjem province na severu Afganistana. Talibani zahtevajo tudi izpustitev nekdanjega vojaškega poveljnika, Fazi Akhunda, Washington pa naj bi razišljal o njegovi izročitvi drugi državi, najverjetneje Katarju.

Včeraj so talibani sporočili, da so pripravljeni odpreti politični urad v Katarju, kjer bi se lahko odvijala mirovna pogajanja "z mednarodno skupnostjo" - gre za najpomembnejši politični napredek v desetih letih afganistanskega konflikta.

Talibani trenutno zadržujejo le enega ameriškega vojaka, 25-letnega narednika Bowa Bergdahla, ki so ga zajeli junija 2009. Ni še jasno, ali bo tudi Bergdahl osvobojen.

"Da bi osvobodili ujetnike, bo morala biti Obamova administracija dovolj prepričana, da bodo talibani sodelovali in ravnali podobno," je povedal Vali Nasr, ki je bil do lanskega leta svetovalec Obamove administracije pri afganistanskem mirovnem procesu. "Zelo tvegano bo. Guantanamo je politično zelo občutljiva zadeva."