Referendum ima sicer majhne možnosti za uspeh, saj se ga mora za veljavnost udeležiti več kot polovica od približno 1,5 milijona volilnih upravičencev. Ruskega porekla je v Latviji sicer kar okoli tretjina od 2,2 milijona prebivalcev, a na zadnjih volitvah so stranke ruske manjšine prejele le okoli 270.000 glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Referendum so morali sklicati, potem ko je parlament 19. decembra skorajda soglasno zavrnil peticijo ruske manjšine, da bi ruščina postala drugi uradni jezik. Parlament je moral pobudo, ki zahteva spremembo ustave, obravnavati, potem ko jo je podprlo več kot deset odstotkov volivcev.

Latvijski predsednik Andris Berzins je ob tem ocenil, da bi vzpostavitev ruskega jezika kot drugega uradnega jezika pomenila zanikanje statusa Latvije kot samostojne države, ne bi bila niti v skladu s temelji ustave in obnovo neodvisnosti, pripomogla pa ne bi niti k enotnosti države. V primeru uspeha referenduma je napovedal celo odstop z mesta predsednika.

Latvija se je po pol stoletja zasedbe osamosvojila od nekdanje Sovjetske zveze leta 1991, leta 2004 pa je postala članica Evropske unije in Nata.

V času nekdanje Sovjetske zveze je Kremelj na ozemlju Latvije načrtno naseljevale Ruse, ruski jezik pa je bil tam povsem del vsakdana. Prav zaradi tega so se Latvijci po letu 1991 še posebej trudili, da se čim bolj in čim hitreje otresejo vseh posledic sovjetskih časov, ki so jih mnogi dojemali kot okupacijo.

V okviru tega je latvijski jezik postal edini uradni jezik v državi, vsak, ki je želel pridobiti latvijsko državljanstvo, pa je moral odtlej opraviti jezikovni izpit. Posledično je prišlo v Latviji do svojevrstnega fenomena, saj v tej državi še danes živi kar 320.000 nedržavljanov, praviloma ruskega porekla, kar je približno 15 odstotkov celotne populacije.

Imajo sicer pravico do bivanja, a občutno manj državljanskih pravic od ostalih Latvijcev in med drugim ne smejo biti zaposleni v državni upravi. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je glede tega že večkrat ostro kritizirala oblasti v Rigi, pojasnjuje dpa.