Sobotnega srečanja, ki ga bo vodil katarski premier Hamad bin Jasim, se bo udeležil tudi vodja opazovalcev Arabske lige, sudanski general Mustafa al Dabi. Na srečanju bodo ocenili rezultate dosedanjega dela opazovalcev v provincah Homs, Dara, Idlib, Hama in predmestjih prestolnice Damask, ki so jih obiskali minuli teden. Omenjena območja veljajo za žarišča protirežimskih protestov.

Opazovalna misija Arabske lige ima za nalogo nadzirati izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja nad protestniki v Siriji, ki je zahtevalo že več kot 5000 življenj. Opazovalci so bili sicer v minulih dneh deležni precejšnjih kritik sirske opozicije, ki jim očita, da ne naredijo dovolj za ustavitev nasilja. Obenem zavračajo poročila opazovalcev, da so se sirske sile umaknile iz mest, kar je sicer eno od določil mirovnega načrta. Opozicija je danes ponovno zahtevala posredovanje Združenih narodov, še poroča dpa.

Samo danes štirje mrtvi

Spričo nadaljevanja nasilja nad protirežimskimi protestniki so v ponedeljek tudi arabske države pozvale k umiku opazovalcev, saj se razmere od začetka misije prejšnji teden niso izboljšale. Sirski aktivisti so danes na internetu objavili tudi video posnetke, ki prikazujejo pripadnike milic in vojaška vozila v mestu Homs. Od tam danes poročajo tudi o štirih mrtvih, še o dveh pa iz Hame in predmestja Damaska.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi je še v ponedeljek zatrjeval, da v Siriji sicer še prihaja do posamičnih napadov na nasprotnike režima, da pa se je vojska umaknila iz številnih mest. Po besedah neimenovanega predstavnika Arabske lige v Damasku pričakujejo v Siriji prihod novih opazovalcev. Iz Kaira je tako proti Damasku danes odpotovalo 14 opazovalcev, ki se bodo pridružili 60 opazovalcem, ki so v Sirijo prispeli prejšnji teden.