"Strani sta izrazili zavezanost rešitvi dveh držav," je novinarjem dejal jordanski zunanji minister Naser Džudeh ter kot "pozitivne" označil skoraj štiriurne pogovore, za katere so sicer tako Palestinci kot Izrael poudarili, da jih ne gre jemati kot oživitev zastalega mirovnega procesa.

"Pozitiven razvoj"

Dodal je, da je palestinska stran na pogovorih predstavila dokument o mejah in varnosti, ki ga bo izraelska stran preučila v prihodnjih tednih in nanj odgovorila. Dogovorili so se, da bosta strani pogovore nadaljevali v Jordaniji in da bo srečanja napovedoval Aman, napredek pa pričakuje do konca meseca.

ZDA so pogovore pozdravile kot "pozitiven razvoj" po 15 mesecih zastoja in jih podprle ter izrazile upanje, da bodo vodili k napredku na poti, ki jo je začrtala bližnjevzhodna četverica. "Rezultate, ki jih želita strani doseči, ni mogoče doseči drugje, kot na pogajanjih," so še poudarili v Beli hiši in dodali, da bo predsednik ZDA Barack Obama storil vse, kar je v njegovi moči, da bi strani obnovili mirovna pogajanja.

Pogovore je pozdravil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in strani pozval, naj nadaljujeta s prizadevanji za vzpostavitev trajnega miru.

Resen poskus oživitve mirovnih pogovorov

Voditelja izraelskih in palestinskih pogajalcev, Jicak Molčo in Sajeb Erekat sta se v Amanu najprej sešla s predstavniki bližnjevzhodne četverice (ZDA, EU, Rusije in Združenih narodov). Nato sta se sestala še na dvostranskih pogovorih v navzočnosti jordanskega zunanjega ministra Džudeha.

Džudeh je pred pogovori dejal, da jih vidi kot resen poskus, ki naj bi pripomogel k oživitvi mirovnih pogovorov. "Gre za resno prizadevanje, da bi našli skupno podlago za obe strani in pomagali k ponovnemu začetku neposrednih mirovnih pogovorov," je povedal tiskovni predstavnik jordanskega zunanjega ministrstva.

Namestnik izraelskega premiera Dan Meridor pa je pred srečanjem dejal, da še ne pomeni vrnitve k neposrednim pogovorom. Izrazil pa je upanje, da bo pomenilo odskočno desko, ki bi pripomogla k vrnitvi Palestincev k pogajanjem.

Vodja palestinskih pogajalcev Erekat je za radio Glas Palestine podobno pojasnil, da bo srečanje namenjeno predvsem razpravi, kako doseči preboj, ki bi lahko pripeljal do obnovitve pogajanj. Novinarjem v Ramali je nato dejal, da Izrael ne bi smel zamuditi te redke priložnosti.

Pogovore kritizira več palestinskih gibanj

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes poudaril, da so palestinske zahteve jasne - končanje gradnje novih judovskih naselbin in meje izpred leta 1967 - ter da je namen pogovorov v Amanu zbližanje stališč in pospešitev mirovnega procesa.

Izraelci in Palestinci so neposredna pogajanja sicer obnovili septembra 2010, a so ta že po treh tednih zamrla, ker Izrael ni podaljšal moratorija na gradnjo novih judovskih naselbin na Zahodnem bregu. Prizadevanja za oživitev mirovnih pogajanj med sprtima stranema so se nadaljevala tudi v letu 2011, a niso obrodila sadov.

Judovska država vztraja pri gradnji novih domov za judovske priseljence in pri neposrednih pogajanjih brez predpogojev, medtem ko se palestinska stran brez moratorija na gradnjo ne želi vrniti za pogajalsko mizo.

Srečanje v Amanu je tako predstavljal zadnji poskus, ki naj bi privedel do oživitve pogajanj pred 26. januarjem, ko se izteče rok, do katerega bi naj strani predložili svoje predloge o ključnih vprašanjih meje in varnosti, kot izhaja iz septembrskega predloga bližnjevzhodne četverice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogovore v Amanu je sicer kritiziralo več palestinskih gibanj. Gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, je palestinsko vodstvo pozvalo k bojkotu srečanja z glavnim izraelskim pogajalcem, Ljudska fronta osvoboditve Palestine pa je pobudo označila za "usodno napako".

Pogovorom nasprotuje tudi več opozicijskih skupin v Jordaniji, med drugim tudi največja Muslimanska bratovščina, ki menijo, da bi morali Palestinci začeti tretjo vstajo ali oborožen upor proti Izraelcem.