Potem ko je bil Kim Jong Un v soboto uradno imenovan za vrhovnega poveljnika severnokorejske vojske, ki naj bi štela okoli 1,2 milijona pripadnikov, je komunistični režim pozval k absolutni zvestobi novemu voditelju. Današnjega množičnega zborovanja na Trgu Kim Il Sunga v Pjongjangu se je tako udeležila velika množica ljudi in številni visoki predstavniki režima, kar kaže na to, da je režim strnil vrste podpore za svojim novim voditeljem.

Brez pokrival, šalov in rokavic

Severnokorejce je moralo med pogrebno slovesnostjo za njihovim ljubljenim vodjo Kim Jong Ilom pošteno zebsti, saj so jim oblasti odredile, da morajo pokojnega voditelja na zadnjo pot pospremiti brez pokrival, šalov ali rokavic. Na dan pogreba so se sicer temperature v Pjongjangu spustile do minus devet stopinj Celzija. Po poročanju južnokorejskega spletnega časopisa NK, ki se sklicuje na vire v Pjongjangu, so oblasti odredile prebivalcem, naj na dan pogreba 28. decembra ne nosijo pokrival, rokavic ali šalov, četudi bi snežilo.

Prav tako naj bi jih opozorili, da jih bodo pri tem opazovali. Sporočili so jim, da bo tudi Kimov sin in naslednik Kim Jong Un pospremil svojega očeta na zadnjo pot brez pokrivala in rokavic, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Videoposnetki s pogrebne slovesnosti so pokazali, da dejansko skorajda nihče v množici, zbrani ob poti pogrebnega sprevoda, ni nosil pokrivala ali rokavic, čeprav je snežilo. Kim Jong Il je umrl 17. decembra v 69. letu starosti. Trinajstdnevno uradno žalovanje se je zaključilo 29. decembra z uradno spominsko slovesnostjo.