Če pa gre sklepati po najnovejših slikah, ki so obkrožile svet, je novi voditelj precej podoben svojemu pokojnemu očetu – vsaj glede na željo po poziranju fotoaparatom in živahnosti ob najbolj dolgočasnih priložnostih.

Fotografije, ki jih je posnela severnokorejska tiskovna agencija, prikazujejo Kim Jong Una, ki pregleduje vojaško taborišče – preverja temperaturo tekoče vode, si ogleduje polno mizo prigrizkov, preverja postelje in odeje.

Toda dva preostala posnetka kažeta, da 28–letnemu poveljniku pete največje vojske na svetu ne manjka energije in zagona, ki ju potrebuje komunistični diktator. V eni od poz živahno nagovarja skupino starejših generalov, ki si vsako besedo natančno zapisujejo, na drugi fotografiji pa ploska skupini vojaških kadetov.

Južna Koreja bo odgovorila na provokacije

Južna Koreja bo kljub novim grožnjam iz severne sosede pustila odprta vrata za dialog z novim vodstvom Severne Koreje, je v novoletnem televizijskem nagovoru ljudstvu danes poudaril južnokorejski predsednik Lee Myung Bak. Kot je dejal, so se s spremembami na čelu Severne Koreje odprle tudi nove priložnosti.

"Če bo Severna Koreja resno pristopila, se lahko na korejskem polotoku začne novo obdobje," je povedal Lee, ki je menil, da je komunistična južnokorejska soseda po nedavni smrti dolgoletnega voditelja Kim Jong Ila zdaj pred novo prelomnico.

Je pa Lee tudi opozoril, da bo Južna Koreja odgovorila na vsakršno severnokorejsko provokacijo. To je sporočil nekaj dni zatem, ko je Severna Koreja posvarila svet, naj pod novim voditeljem Kim Jong Unom ne pričakuje sprememb politike, Južni Koreji pa zagrozila zaradi neprimernega ravnanja med žalovanjem za umrlim voditeljem Kim Jong Ilom ter južnokorejskega predsednika označila za izdajalca.

Jezni predvsem zaradi prepovedi uradnih obiskov

Režim v Pjongjangu je nezadovoljen, ker je Južna Koreja razen v dveh primerih prepovedala uradne obiske v Severni Koreji ob žalovanju za Kimom, poleg tega Seul na pogrebne slovesnosti ni poslal uradne delegacije. Južnokorejski predsednik je v novoletnem nagovoru še izrazil pripravljenost na nova šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu.

V okviru šeststranskih pogajanj so ZDA, Rusija, Kitajska, Japonska, Južna Koreja in Severna Koreja leta 2005 dosegle dogovor o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za pomoč v energiji in normalizacijo odnosov. A Pjongjang je aprila 2009 zapustil pogajalsko mizo, mesec zatem pa izvedel svoj drugi jedrski poskus.

Severna in Južna Koreja sta sicer tehnično gledano še vedno v vojni, saj se korejska vojna, ki je trajala od leta 1950 do 1953, ni končala z mirovno pogodbo, ampak le s premirjem.