"Obami letos ne bo potrebno gasiti toliko požarov kot lani in bo imel večje igrišče. Če bo na tem igrišču tudi kongres, toliko bolje. Vendar to ni več nujno potrebno," je za AP dejal namestnik tiskovnega predstavnika Bele hiše Josh Earnest. Obama naj bi za krepitev gospodarstva skrbel z izvršilnimi ukazi, ker se je delo s kongresom izkazalo za zelo težko.

Že lansko jesen je Bela hiša začela s tako imenovano kampanjo "Ne moremo več čakati", ki kongresne republikance prikazuje kot oviro ukrepom za okrepitev gospodarstva. V letošnjem letu se bo ta kampanja okrepila. To pa obenem pomeni, da ni niti najmanjše možnosti, da bi v ZDA letos sprejeli dve ključni predvolilni obljubi Obame iz leta 2008. To sta imigracijska reforma in zaprtje taborišča za osumljence terorizma Guantanamo na Kubi.

Dviganje meje javnega dolga je sedaj narejeno tako, da se dviga avtomatično, razen če kongresna večina tega ne ustavi. Ker imajo v senatu večino Obamovi demokrati, ni verjetno, da bi se to zgodilo. Obama se bo sicer moral pogajati z republikanci za celoletno podaljšanje davčnih olajšav na plače, ki trenutno veljajo le do konca februarja. Vendar pa predsednik upa, da republikanci sedaj, ko so se decembra javno izrekli v podporo olajšavam, ne bodo mogli začeti nove blokade.

Vojna za srednji razred

Obama bo večino časa tako namenil prizadevanjem za ponovno izvolitev. Že 24. januarja ima vsakoletni govor o položaju v državi, kjer namerava začeti "vojno" za srednji razred. Obamova prizadevanja na področju gospodarstva lahko sicer ogrozi Evropa, če ne bo uspela obrzdati dolžniške krize oziroma če zapade v recesijo.

Poleg gospodarskega položaja, ki bo ključnega pomena za njegovo ponovno izvolitev, pa bo letos v ospredju pozornosti tudi odločanje vrhovnega sodišča ZDA o usodi leta 2010 sprejete reforme zdravstvenega sistema. Na zunanjepolitičnem področju lahko Obami dela težave Iran s svojim jedrskim programom, lahko pa tudi Severna Koreja, ki ima novega voditelja.

Obama letos ne bo veliko potoval v tujino, čeprav se bo udeležil najpomembnejših vrhunskih srečanj. Potrjena je udeležba na vrhu o jedrski varnosti marca v Južni Koreji, aprila se bo Obama udeležil vrha Amerik, junija pa vrha G20 v Mehiki. Na vrh držav G8 in zveze Nato pa mu bo konec maja potrebno potovati le do Chicaga.