Po poročanju BBC-ja so trije največji državni časniki objavili napotke, da morajo biti vojska, vladajoča stranka in državljani pripravljeni, da kot "človeški ščit" branijo novega vodjo Kim Jong Una. "Celotna stranka, vojska in ljudstva naj imajo trdno prepričanje, da se bodo spremenili v žive branike in ščite, ko bodo do smrti branili Kim Jong Una in bodo vselej sledili veliki partiji," piše v uvodniku današnje izdaje severnokorejskih časnikov.

Od Severnokorejcev se hkrati pričakuje, da bodo Una podprli pri sledenju začrtanih ciljev očeta Kim Jong Ila, s katerimi naj bi rešili goreči problem pomanjkanja hrane. "Leto 2012 poveličujte kot leto ponosne zmage, leto, v katerem se bo začel razcvet Severne Koreje," so zapisali v poročilu, ki ga je objavila državna tiskovna agencija.

Dodali so še, da morajo ameriški vojaki zapustiti Južno Korejo, saj naj bi ravno oni predstavljali največjo prepreko na poti do miru med sosednjima državama.

Kim Jong Un se privaja na položaj severnokorejskega vodje

Kim Jong Un, ki so ga v soboto imenovali za vrhovnega poveljnika severnokorejske vojske, je začetek leta 2012 izkoristil za obisk tankovske divizije v spremstvu svojega vplivnega strica Jang Song Thaeka, vojaškega poveljnika Ri Yong Hoja in drugih vojaških poveljnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja skuša v leto 2012 vstopiti z optimizmom in Kim Jong Unov vzpon na oblast dojemati kot upanje in zagon, ki bo državi pomagal premagati lakoto in združil vse Severnokorejce. Kljub temu je bilo vzdušje na ulicah Pjongjanga ob začetku novega leta otožnejše kot prejšnja leta, saj ljudstvo še vedno objokuje 17. decembra preminulega Kim Jong Ila.

Kim Jong Ilov grob je danes obiskal tudi njegov najstarejši sin in polbrat Kim Jong Una, Kim Jong Nam, ki sicer že več let živi v kitajskem Macau. V domovino se je vrnil 17. decembra, ko je izvedel za očetovo smrt, vendar se je čez nekaj dni pod lažnim imenom z letalom vrnil v Macao, poroča AFP.

Očetovega pogreba se ni udeležil, ker naj ne bi želel vzbujati vtisa, da se bori za oblast, poroča japonski časnik Jomiuri Šimbun, na katerega se sklicuje AFP. Kim Jong Nama politika naj ne bi zanimala, iz igre za naslednika Kim Jong Ila pa je dokončno izpadel že leta 2001. Takrat je izgubil očetovo naklonjenost, ko je želel z lažnim potnim listom iz Severne Koreje odpotovati na Japonsko in obiskati zabaviščni park Disneyland.