Papeževe maše, ki jo Katoliška cerkev na novega leta dan tradicionalno posveča miru v svetu, so se udeležili mnogi pomembni gostje, tudi veleposlaniki številnih držav v Vatikanu.

"Rad bi poudaril dejstvo, da pomeni z ozirom na mrak, ki se zgrinja nad obzorje današnjega sveta, sprejemanje odgovornosti za učenje mladih znanju resnice, osnovnih vrednot in kreposti, prizadevanje za prihodnost, polno upanja," je ob tej priliki poudaril Benedikt XVI., ki pa ni omenjal konkretnih problemov, ki jih je moč šteti za "mrak nad obzorji sveta", poroča AP.

Mladi se morajo po njegovih besedah naučiti pomena in umetnosti mirnega sobivanja, vzajemnega spoštovanja, dialoga in razumevanja. Po naravi so mladi odprti za tovrstno držo, a jih lahko družbena realnost, v kateri odraščajo, spodbuja k mišljenju in ravnanju v nasprotni smeri in celo k nestrpnosti ter nasilju.

Mir v svetu bodo gradili mladi, če bodo izobraženi na primeren način, je napovedal papež.

Med mašo je 84-letni Benedikt XVI., oblečen v tradicionalna bela, z zlatom obrobljena oblačila, deloval vidno utrujeno, pri premikanju pa si je pomagal s premičnim odrom. Kljub temu je govoril z močnim glasom in se smehljal ter spregovoril nekaj besed z družinami in otroki, ki so mu med obredom prinašali darila.

Na papeževo mašo se je že odzval italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki je v izjavi za javnost zapisal, da se strinja s papežem, da naj bi na leto 2012 gledali z zaupanjem, četudi razume, da je gospodarska kriza družbo navdala z razočaranjem. Lahko le še enkrat poudarim izjemen pomen tega, da vsi segmenti družbe posebno pozornost namenijo strahovom in težavam mladih, je še dodal Napolitano.