"Na srečanju v Koebenhavnu o podnebnih spremembah so določene države pokazale, da jim je lastni interes pomembnejši od svetovnega,“ je povedal dalajlama in dodal, da pri težavah ekologije in globalnega segrevanja ne bi smelo biti državnih meja, temveč morajo zanimati celoten svet.

Marca letos se je dalajlama odpovedal političnim funkcijam, ostale pa so mu verske. Meni, da je tibetanski politični sistem potreben korenite spremembe, sploh pa bi morali ukiniti zakon, po katerem dalajlama avtomatično postane predsednik tibetanske vlade.

"To moramo spremeniti, saj je država v lastnini naroda,“ je povedal dalajlama in priznal, da zadnjih deset let on ni podal politične odločitve, temveč je namesto njega to počelo skrbno izbrano politično vodstvo.

"Še vedno sem dalajlama in moja odgovornost je promoviranje univerzalnih človeških vrednost, kako bi bili različni ljudje, družine in družbe srečni,“ je povedal dalajlama in pojasnil, kako doseči mir med različnimi religijami.

"Da bi vzpostavili harmonijo, moramo učiti tudi o ostalih religijah. Preučevati religije in tradicije sveta in videli boste, da je med njimi mnogo podobnosti. Oseba namreč sama izbere, ali bo religiozna ali ne. Lahko ste ateist in obenem zelo odgovoren človek,“ je še povedal.